Duynenhuys

Beschrijving

Zogenaamd "Duynenhuys" volgens gesmeed ijzeren uithangbord (nummer 13). Voormalig refugium van de Ten Duinenabdij van Koksijde, en verblijfplaats van Albrecht en Isabella tijdens het beleg van Oostende (1601-1604). Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in neo-Vlaamserenaissance-stijl met regionale inslag in het begin van de jaren 1920. Heden voornamelijk schermgevel waarvan algemene opstand, aflijning en plastische uitwerking van dakvenster verwijzen naar het vooroorlogs uitzicht uit de 16de eeuw. Heden herberg (nummer 13) en warenhuis, zie opschrift van cartouche op borstwering (nummer 15).

Respectievelijk. diephuis met twee- en breedhuis met drie traveeën van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Dubbelhuisopstanden. Fraaie baksteenarchitectuur van trapgevel naast lijstgevel waarvan twee middentraveeën uitlopen op rondbogig aediculavenster onder in- en uitgezwenkte top met rolwerk van hardsteen. Lelie- en hartvormige sierankers Rechthoekige kozijnvensters onder meer houten kruis- en kloosterkozijnen met kleine roedeverdeling, verdiept in tudor- en korfboogomlijstingen met geprofileerd beloop; bakstenen klaverbladmotief in de boogvelden. Lijstgevel afgelijnd met baksteenfries van schildmotief tussen trigliefen. Rechter herbergpui (nummer 13): rechthoekige muuropeningen ingeschreven in drie verdiepte en gekoppelde korfboogomlijstingen onder druiplijst; analoog versierde boogvelden. Nummer 15: deels beglaasde korfboogpoort tussen twee verdiepte houten kloosterkozijnen; links en rechts, twee korfboogdeuren onder meer blinde linker, met gebogen druiplijst, onder œil-de-bœuf (kleine roedeverdeling) voorzien van gebogen druiplijstje met gestrekte uiteinden.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, inventaris 622, nummer 892.
  • WYBO C., Nieuport ancien et moderne, Rijsel-Parijs, [1904], p. 120-121.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Het verwoeste Duynenhuys wordt in opdracht van de familie Dejaegher-Gommers heropgebouwd naar een ontwerp door de architect Emile Remacle uit 1922-1923, met een vrije reconstructie van de gevel geïnspireerd op de opmetingsplannen door de Mission Dhuicque uit 1916.

• VAN ROYEN H. 2009: Cisterciënzerabdijen en -sites in de lage Landen tijdens de Grote Oorlog (1914-1918), Novi Moasterii Volume 8, Gent, 16-19.