Wegkapel van 1859 met op stam gezette meidoorn

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Wegkapel beschaduwd door meidoorn; ingeplant rechts van oprit naar hoeve. Rechthoekig, witgekalkt bakstenen gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), van 1859 volgens jaarsteen. Getoogde deuropening onder beschilderde strekse latei, tussen lisenen. Verdiepte rechthoekige kozijndeur met getralied bovenvak.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Op enen (stam) gezette gespijkerde meidoorn

De op enen (stam) gezette meidoorn langs de insteekweg tot een diepergelegen bewoningskern met drie landelijke woningen beschaduwt een 19de-eeuwse wegkapel, 1857 gedateerd. Aan de westzijde van de boom zijn twee stambeschadigingen waarin telkens grote spijkers zijn ingedreven. Het betreffen in totaal 12 gelijkvormige spijkers. Het feit dat de nagels identiek zijn, doet vermoeden dat deze boom een individueel gebruik als spijkerboom kent. Tot op heden kon geen nadere bewijsvoering voor het gebruik als spijkerboom worden aangetoond.

Auteurs: Himpe, Koen