Hoeve De Roode Poort

Beschrijving

Zogenaamd "De Roode Poort". 18de-eeuwse hoeve met rest van wal ten zuiden, gelegen aan de baan, nabij de Krommegracht en de dorpskom van Eggewaartskapelle. L-vormige opstelling van witgekalkt bakstenen boerenhuis (nok loodrecht op de straat), toegangspoort en stallingen (parallel aan de straat) rondom rechthoekige vaalt, omgeven met bakstenen paden; uitbreidingen uit 19de en 20ste eeuw aan noordkant.

Ten oosten, toegangspoort onder luifel (mechanische en Vlaamse pannen, nok loodrecht op de huizen, parallel aan de straat); bestaande uit twee massieve hekpijlers, de linker met versnijding en aanleunend tegen stallingen, de rechter aanleunend tegen het boerenhuis, en houten latei met hogervermelde benaming en jaartal 177.; grote rechthoekige karrendoorgang en rechts rondbogig voetgangerspoortje; Marianisje boven laatst genoemde, duiventil aan erfzijde. Recent ijzeren hek.

Ten noorden, boerenhuis van het langgestrekte type, zie de links aanpalende stallingen, uit de 18de eeuw; links opkamer van twee traveeën + drie centrale traveeën + rechts opkamer van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met wisselende nokhoogte. Bouwnaden weerszijden het centrale gedeelte; overhoekse muizentand boven opkamer links. Rechthoekige kelderopeningen verdiept in steekboognis onder opkamer links, in korfboognisje voorzien van druiplijst en afgeschuinde dagkanten eindigend op ezelsoor, onder opkamer rechts. Rechthoekige, aangepaste vensters in korfboogomlijsting links. Voorts rechthoekige, beluikte vensters, deze van opkamer rechts met getralied houten bolkozijn met geprofileerde wissel- en bovendorpel. Kozijndeur met verdeeld bovenlicht en geprofileerde tussendorpel. Rechter zijgevel voorzien van aandak, schouderstukken en topstuk; sporen van muurvlechtingen en gedichte vensteropening. Rechthoekig, beluikt keldergat en beluikt houten kloosterkozijn verdient in rechthoekige omlijsting met afgeschuind beloop eindigend op ezelsoor en afzaat, in de top.

Tegen de noordgevel aangebouwd boerenburgerhuis met voortuintje; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen met strek, getoogde op de verdieping.

Tegen westelijke zijgevel aanleunende stallingen onder lager zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan het huis) met overkragende rand, gedateerd 1857 door middel van gevelsteen in linker zijgevel. Rechthoekige muuropeningen; klimmend dakvenster.

Ten oosten, stalgebouw onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen); overstekende rand op modillons, aan erfzijde. Rechthoekige muuropeningen; eerder blinde straatgevel. Zijtuitgevels met aandak en muurvlechtingen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi