Gesloten dorpshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten dorpshoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wulveringem

Beschrijving

Gesloten dorpshoeve op hoek bij Wulveringemstraat. Bewaarde gekasseide stoep voor de dwarsschuur aan vermelde straat. Boerenhuis vroeger vermoedelijk ook herberg volgens puilijst. Loods aan straatoverzijde. Nummer 40, nieuwe bouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; maakte vermoedelijk oorspronkelijk deel uit van de hoeve volgens lage bijbouw rechts met rechthoekige poort onder pannen zadeldak.

Boerenhuis met vijf traveeën van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met links wolfseind; vermoedelijk oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw volgens haakse schuurvleugel, echter sterk verbouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer toevoeging van één bouwlaag, zie bouwnaad. Baksteenbouw boven gecementeerde plint met schijnvoegen. Getoogde bovenvensters; links laadvenster. Gewijzigde muuropeningen op de begane grond (tweede kwart van de 19de eeuw); sporen van gedichte muuropeningen.

Links, haaks aanleunende dwarsschuur onder overstekend zadeldak (nok parallel aan de Wulveringemstraat, Vlaamse pannen) op houten modillons; oude kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?). Versteende horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Rechthoekige schuurpoort onder luifel op houten schoorstukken.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi