Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met omwalling

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Pastorie. Alleenstaand huis met tuin en rest van omwalling voor de noordgevel, gelegen ten zuiden van de kerk en palend aan het kerkhof. Bakstenen toegangsbruggetje.

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Lijstgevel op licht afgeschuinde sokkel met twee getoogde kelderopeningen rechts. Getoogde vensters; kruisramen met grote roedeverdeling; luiken op de begane grond. Getoogde deur met schelpvormige sluitsteen en houtwerk uit de tweede helft van de 18de eeuw: Lodewijk XV-deur, gestrekte tussendorpel en bovenlicht met geometrische tracering. Gevelbekroning door middel van houten gootlijst op klossen en tandlijst. Achtergevel met soortgelijke opstand. Lodewijk XV-deur met waaiervormig bovenlicht en gestrekte tussendorpel; bordes. Zijpuntgevels. Zoldervensters met houtwerk uit de tweede helft van de 18de eeuw; gebogen bolkozijnen met gestrekte uiteinden en kleine roedeverdeling. Voorts, houten bolkozijn en beluikt houten klooster- en kruiskozijn (tweede helft van de 18de eeuw?); korfboogomlijsting op de begane grond van linker zijpuntgevel en tweede bouwlaag van rechter zijpuntgevel.

Deels begroend laag aanbouwsel links onder aanleunend lessenaarsdak (pannen). Beluikt rechthoekig houten kruiskozijn licht verdiept in korfboogomlijsting; bewaarde kleine roedeverdeling in het bovenvak (tweede helft van de 18de eeuw ?). Recent laag aanbouwsel rechts van garage.

Interieur. Schouwen uit de tweede helft van de 18de eeuw onder meer drie met Delftse tegels. Stucplafonds.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Op de kabinetskaart van de Ferraris ligt de omwalde pastorie meteen ten zuidoosten van de eveneens omwalde parochiekerk. In de loop van de 19de en 20ste eeuw verdwijnt de grachtenstructuur geleidelijk aan. Vandaag is enkel ten noorden van de pastorij een klein deel van de omwalling bewaard gebleven. De pastorie ligt in een omhaagde tuin met verschillende opgaande bomen.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.