Herberg Driekoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Driekoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wulveringem

Beschrijving

Zogenaamd "Driekoningen", reeds vermeld in 1598. Voormalige herberg, type afspanning zie achterliggend verhard erf met kleine stal, twee dwarsschuurtjes en toegang aan Kwadestraatzijde. Thans toeristisch onthaalcentrum en Horecabedrijf.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw volgens aandaken met muurvlechtingen en schouderstukken; verbouwd in 1968 in pseudo-regionale bouwtrant, zie het kozijnconstructies van muuropeningen.

Twee dwarsschuurtjes onder kort overstekend zadeldak (nok loodrecht op de herberg, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw (?). Lange wanden: stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Bakstenen zijpuntgevels waarvan een met radvormig uilengat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi