Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met boerenwoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gehucht 't Zwaantje

Beschrijving

Hoevetje met boerenhuis aan straatzijde en achterliggend erf. Erftoegang via poortje tussen hekpijlers met piramidaal topstuk, opgenomen in muur rechts van het boerenhuis.

Boerenwoning aanleunend bij het langgestrekte type met links klein schuurtje, thans stal. Twee staltraveeën links en boerenwoning met twee opkamertraveeën links + drie traveeën van respectievelijk een (stal en opkamer) en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), rechts afgewolfd bij hoger gedeelte. Oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?) volgens scherpe dakhelling van stal en opkamer; vernieuwd rechter gedeelte uit de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Houten Mariakapelletje (20ste eeuw). Twee getraliede rechthoekige kelderopeningen onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen. Luiken op de begane grond en bij de opkamer met kozijnvensters. Linker stal: spoor van gedichte poort, en recenter, klimmend laadluik.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi