Kasteeldomein Altena

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Altena

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Altena

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel Altena met omgevend park in landschappelijke stijl. In 1594 opgetrokken waterburcht ter vervanging van het tien jaar vroeger afgestookt kasteel. Tot 1850 onafgebroken in het bezit van de familie Lanfranchie, daarna in handen van Eduard Pieter Filip, ridder le Boucq de Beaudignies. In 1878 door burggraaf Julius le Boucq de Beaudignies hersteld en vergroot naar ontwerp van architect Joseph Schadde (Antwerpen) (zie gedenksteen rechterzijgevel "HAS EDES Reaedificavit Vicecomes Julius Philippus Maria le Boucq de Beaudignies. architect Jos. Schadde. Anno MDCCCLXXVIII. "). Heden ingericht tot bejaardentehuis bediend door de Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo.

Bak- en zandstenen gebouw op zandstenen sokkel, en twee bouwlaag onder leien bedakingen. Levendige accenten door ronde en achtkantige torentjes, gekanteelde muurdelen, dakvensters en zijgevels met trappen, en zandstenen speklagen en vensterkruisen. Voorgevel (tuinzijde) met links een polygonale uitsprong, in het midden een traptoren en in de rechts helft een open galerij van drie traveeën voor de ingang. Onderkelderde achtergevel (uitkijkend op het water) van twee bouwlagen en zes + één traveeën op de hoeken afgezet door ronde torens (links kleine; rechts grote). Park met enkele moderne dienstgebouwen, wordt betreden langs hek aan classicistische arduinen stijlen met siervaasbekroning.

• DE GROODT A., De oude hoeven in het Land van Waas, 1955, Antwerpen, p. 35-40.

Auteurs: Demey, Anthony