Heilige Antonius van Padua-kerk

Beschrijving

Het klooster der paters minderbroeders bestaat uit achterin gelegen en daardoor onopvallende kloostergebouwen en een haaks op de straat ingeplante kerk met voorgevel op de rooilijn. De paters minderbroeders, ook recolletten genoemd, vestigden zich alhier in 1848 in een ruim herenhuis.

Driebeukige, transeptloze, pseudobasilicale kloosterkerk in neogotische stijl opgetrokken in 1850-52 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens. De voorgevel beantwoordde naar verluidt niet aan het ideaalbeeld dat de paters zich van de neogotiek hadden gevormd en werd daarom in 1886 volledig herbouwd naar ontwerp van de architecten Jules De Somme en Emile Van Hoecke-Peeters. Deze, grotendeels gecementeerde voorgevel wordt gedomineerd door een centrale spitsboognis waarin het hoofdportaal en een roosvenster bovenaan. Rijk uitgewerkt portaal met blind boogveld, hogels en kruisbloem, en geflankeerd door pinakels. Een analoog motief, maar zwaarder, markeert eveneens de gevelhoeken. Tudorbogige zijportalen waarboven een overkragende spitsboogfries; daarboven een ruim tweeledig spitsboogvenster. Gevelbekroning door middel van een klimmende kroonlijst op consoles, eindigend op een fiaal met kruis. In de zijbeukmuren, zeven spitsboogvensters met ijzeren roedeverdeling; ertussen staan dunne steunberen zonder versnijding. Rechthoekig koor, bekroond door een achtzijdige houten dakruiter met slanke, ingesnoerde naaldspits.

Interieur overdekt met houten kruisribgewelven. Spitse scheibogen rusten op verjongende zuilen met koolbladkapiteel. Witmarmeren gedenkplaten in het koor: links "LUDoVICI JosephI praesULIs benIgnI DeXtera beneDIXIt aC posUIt", rechts "eX Voto, aUspICe antonIo LUDoVICUs LIMboUrg posUIt".

Mobilair: Schilderijen: "Heilige Maagd als beschermster van de Franciscaanse Familie" (circa 1863, Frans Anseele, Gent); "Stigmatisatie van de Heilige Franciscus" (1846, P. Van Hanselaere, Gent, in 1852 door hem gewijzigd en vergroot); "Verschijning van het Kind Jezus aan Sint-Antonius" (1864, Eugeen Van Maldeghem).

Meubilair: kruisweg (1861, Eug. Van Maldeghem); koorbanken uit het afgeschafte klooster te Sint-Niklaas; preekstoel (1864-65, P. De Meyer, Turnhout); biechtstoelen (1866-67, P. De Meyer; 1880, L. Bartels).

• FRAUSSEN E., o.f.m., De Minderbroeders te Lokeren (1848-1940), Mechelen, 1948.

Auteurs: Demey, Anthony