Villa Berteloot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Berteloot

• is aangeduid als beschermd monument Villa Berteloot

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Miljoenenkwartier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa ontworpen door Geo Henderick

Beschrijving

Monumentale villa in decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, gesigneerd: "G. Henderick, architecte, Gand" en daterend van 1929. Omringende tuin afgesloten door ijzeren art-decohekken op bakstenen muurtje. Toegangspoort onder leien schilddak aan de Congreslaan.

Vierkant gebouw met twee bouwlagen onder hoog schilddak (leien) met parabolische dakkapellen, centraal dakvenster boven het middenrisaliet en uitkijktorentje onder koepelvormig dak op de linkerhoek. Contrastwerking tussen de bakstenen onderbouw (met verschillende baksteenverbanden) en gecementeerde bovenverdieping en puntgevel. Spel van uitspringende afgeronde partijen van de erkers in de middentravee en loggia's op de hoeken. Ingangsportaal links, geflankeerd door bakstenen pilasters en bekronend balkon. Brede rechthoekige vensters; onder meer met horizontale geledingen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1929/D/11.