Pleinbeluik De Konijnenpijp

Beschrijving

Zogenaamd "De Konijnenpijp". Opgericht door dezelfde eigenaar, herbergier Van Der Snickt, als ernaast gelegen beluik. Pleinbeluik op vrij onregelmatige plattegrond, met in het midden van het pleintje vierkante of achthoekige gebouwtjes onder plat dak met dubbele toegang voor sanitaire voorzieningen (twee maal drie toiletten en een urinoir) en twee pompen (in middelste); sporen van geometrisch aangelegde beplantingen; daterend van 1860. Eenvoudig bakstenen complex met veertig huisjes van twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Witgeschilderde lijstgeveltjes op gepikte plint. Licht getoogde muuropeningen met arduinen lekdrempel, op bovenverdieping blinde deurtravee.

Tegenover toegang houten muurkapelletje in classicerende stijl met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind; aangebracht na de cholera-epidemie van 1866, geflankeerd door lantaarns.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1860/8944.