Villa naar ontwerp van Emile De Nil

Beschrijving

Halfvrijstaande woning met voortuin naar ontwerp van Emile De Nil in opdracht van Edmond Callaert, handelsvertegenwoordiger, volgens bouwaanvraag te dateren in 1935.

De tuin wordt aan de straatzijde omheind met metalen buishekwerk, op een lage bepleisterde muur. Het oorspronkelijke toegangshek is verdwenen, maar de cilindervormige pijlers met ronde arduinen dekplaat, zijn nog bewaard.

Villa met bepleisterde gevels op een plint van rode bakstenen. Kenmerkend voorbeeld van De Nils villa-architectuur uit de jaren 1930 met onder meer het hoog, overkragend dak (leien), oorspronkelijk bedekt met zwarte mechanische pannen en met een brede dakkapel boven de ingang. Verfrissend in dit ontwerp is het overhoekse volume met traplicht aan de straatzijde. Centraal gelegen, bepleisterd balkon met op de hoeken twee vlaggenmasten die verwijzen naar de pakketbootstijl.

Enkel de benedenverdieping met ruime rechthoekige vensters aan de drie zijden behield haar oorspronkelijk houten schrijnwerk met houten rolluiken, gekenmerkt door de horizontale verdeling van de ramen.

Hoger gelegen benedenverdieping, toegankelijk via vier arduinen treden. De voordeur is gelegen in een verdiepte, getrapte portiek met links en rechts een afgeronde, bakstenen bloembak. Originele voordeur met drie patrijspoortramen met rond, smeedijzeren traliewerk, eveneens verwijzend naar de pakketbootstijl. Links en rechts van de voordeur werden de overhoeks geplaatste zijlichten ingevuld met structuurglas.

• BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M., 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel-Gent.
  • LAPORTE, D., Snauwaert, L., 1994: Gids voor architectuur in Gent, Turnhout, 325.
  • MEGANCK, L. 1997: Architect Emiel De Nil (1902-1982), van art deco naar modernisme, Gent, Interbellum 17/2, 10-15.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Peter Brynart, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn