Brugwachterswoning

Beschrijving

Huis van de brugwachter van de spoorwegbrug over de Voorhaven, daterend van 1885. L-vormig gebouw van twee bouwlagen in donkere baksteen opgesplitst in drie woningen (?).

Lijstgevels in neogotisch getinte stijl op natuurstenen bossageplint en afgelijnd door spitsboogfries. Rechthoekige (vernieuwde ?) vensters per travee gevat in segmentboogvormige nis, soms vernauwend op de tweede bouwlaag. Drie nistraveeën lopen uit in dakvenster met puntgeveltje. Eerste traveenis in voorgevel is breder en afgewerkt met drielob, doch sporen van verbouwing wijzen op een oorspronkelijk andere afwerking, misschien met dakvenster. Voorts nog lisenen en muurankers ter versiering. De lichtere baksteen op verscheidene plaatsen laat een vroegere restauratie vermoeden (na Wereldoorlog?).

• DECAVELE J. 1977: Honderd vijftig jaar Kanaal Gent-Terneuzen, tentoonstellingscatalogus, Gent, 55.