Huis en herberg D'hespe

Beschrijving

Ruim onderkelderd breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (pannen), volgens archiefstukken voormalig huis en herberg zogenaamd "D'hespe" en opgetrokken in 1824. Hoge bepleisterde lijstgevel met overschilderde plint van natuursteenblokken voorzien van twee getraliede keldergaten. Rechthoekige vensters voorzien van lekdrempels; beluikt op de begane grond. Lagere derde verdieping onder een eenvoudig hoofdgestel met tandlijstversiering.

Rechthoekige doorgang rechts verleent toegang tot een smal geplaveid straatje dat leidt naar de kloostertuin van de ongeschoeide karmelieten. Hoogstwaarschijnlijk stemt de rooilijn van dit straatje overeen met de omheiningsmuur van het voormalige "Prinsenhof" die hier vertrok van de toegangspoort achter de Abrahamstraat. Aan de linkerkant is het straatje afgezet met een viertal huisjes van één bouwlaag met verankerde en geschilderde bakstenen lijstgevel en rechthoekige muuropeningen; hangende goot onder een zadeldak van Vlaamse pannen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1824//3207.