erfgoedobject

Pharmacodynamisch Instituut

bouwkundig element
ID
20017
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20017

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het "Pharmacodynamisch Instituut" met hoofdgevel in de Jozef Kluyskensstraat en westgevel aan de Albert Baertsoenkaai, werd in eclectische stijl, met voornamelijk neogotische inslag, ontworpen door architect Louis Cloquet tussen 1900 en 1905.

Het werd als een geheel ontworpen met het Rommelaere Instituut en Physiologisch Instituut. Ontworpen als medische instituten werd voornamelijk aandacht besteed aan de binneninrichting in functie van de wetenschap. Ze werd geconcipieerd door de directeurs van de verschillende instituten. Ook de buitenarchitectuur was didactisch opgevat door de enorme verscheidenheid in materiaalgebruik en constructieprocedés. Alhoewel als afzonderlijke instituten ontworpen met elk een eigen ordonnantie vormen ze een harmonisch en goed behouden geheel ondanks de inwendige functieverschuiving van sommige delen. De gebouwen, met voornamelijk neogotische vormgeving (met trapgevels met pinakels en lantarentjes, gebogen nissen waarin de kruisvensters met versierde ontlastingsbogen gevat zijn) zijn opgetrokken uit rode baksteen met decoratief gebruik van kleurige materialen: blauwe hardsteen voor plint of onderbouw, gele zandsteen voor vensteromlijstingen en hoekblokken, geblazen groen Falconnierglas voor de boogvelden en vergulde en azuurkleurige geglazuurde tegels voor bekronende lantarentjes.

Het vroegere Pharmacodynamisch Instituut, sinds 1971 omgevormd tot Seminarie voor Historische en Vergelijkende Pedagogie van de Rijksuniversiteit van Gent, van de straat gescheiden door een tuintje (voorheen een farmaceutische plantentuin) en ijzeren hek, vertoont een fraaie polychrome gevel met twee bouwlagen geritmeerd door getrapte dakvensters en neogotische vensternissen en boogvelden. Zijgevel Albert Baertsoenkaai, met gelijkaardige traveeën en centrale poort onder accoladeboogvormige druiplijst en kruisbloem.

Professor Heymans, directeur van het Pharmacodynamisch Instituut bepaalde schikking, verlichting en indeling van zijn laboratoria.

  • LAFOLLYE P. 1903: Les nouveaux instituts de l'université de Gand, Bulletin de la Société des Architectes diplômés par le Gouvernement, Parijs.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In de grote inkomhal hangt een gedenkplaat uit blauwe hardsteen ter ere van Pierre De Bersaques, dokter van het Bijlokehospitaal, gestorven te Buchenwald (1943), waar hij ook patiënten verpleegde.

  • DEPESTEL S. 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Albert Baertsoenkaai

  • Is deel van
    Blindenhuis Van Caeneghemgesticht en Pharmacodynamisch Instituut met omgeving

  • Is gerelateerd aan
    Het Rommelaere Instituut

  • Is gerelateerd aan
    Physiologisch Instituut


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pharmacodynamisch Instituut [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20017 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.