Grenspaal Grote Paal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grenspaal Grote Paal

• is aangeduid als beschermd monument Grenspaal Grote Paal

Beschrijving

18de-eeuwse grenspaal, gelegen in het zuidoosten van de gemeente, op de grens met Keerbergen, links naast nummer 22. De "Grote Paal" dateert van 1773. Een imitatiehouten paal van beton, gesigneerd A. Evrats 1950 en 1951, verwijst naar de achterin gelegen plaats.

Ten tijde van Maria-Theresia werden de arme zandgronden van de Rijmenamse heide beplant met dennen en andere boomsoorten. In 1753 gaf Maria-Theresia machtiging tot het verkopen van deze gronden. Tussen Rijmenam en Keerbergen rezen herhaaldelijk twisten inzake het eigendomsrecht. In 1773 werd de grens tussen beide gemeenten definitief vastgelegd door een wederzijds akkoord: de grens werd rechtgetrokken tussen de twee "Kleine Palen" (zie Brughoevestraat en Grote Paalstraat) die Keerbergen reeds in 1744 had geplaatst. Midden deze lijn plaatste Rijmenam de "Grote Paal", een arduinen grenspaal van 1.30 m boven de grond; de paal draagt het wapenschild van graaf Frans Corneel Gislenus Cuypers, laatste heer van Rijmenam, en het opschrift "Pagus de Rymenam finibus suis pegundis e contractu posuit anno MDCCLXXIII" (De gemeente Rijmenam heeft deze paal opgericht op de grens die door een overeenkomst werd vastgesteld in het jaar 1773).

• GEENS J., Rijmenam onder de Brabantse Omwenteling en de Franse Revolutie (1790-1815), Rijmenam, 1991, p. 198-199.