erfgoedobject

Directeurs- en ingenieurswoningen

bouwkundig element
ID
200572
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200572

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aan de Paalsesteenweg, tegenover de mijn, reeks ingenieurswoningen. Alleenstaande gebouwen (sommige tweegezinswoningen), gelegen in ruime tuinen, door muren van de straat afgesloten. De oudste voorbeelden zijn opgetrokken uit hetzelfde materiaal als de oudste tuinwijkwoningen (beschilderde betonblokken met bakstenen banden) in de Stationsstraat en Dwarsstraat (zie tuinwijk Beverlo), en dateren dus van circa 1910. Opvallend is het materiaalgebruik, het volumespel, het gebruik van puntgevels met houten windborden en rechthoekige muuropeningen onder metalen I-balken.

Hier bevindt zich ook de directeurswoning, gebouwd in 1912 naar ontwerp van A. Huybrighs, opgetrokken uit het hoger vermelde materiaal; het gebouw is bovendien voorzien van een torenachtige verhoging onder tentdak, de bovenste geleding in imitatie-vakwerk, en verschillende houten uitbouwsels (erker, wintertuin).

De overige villa's zijn recenter (1924, 1927), en zijn opgetrokken in verschillende stijlen; bij het Kioskplein bijvoorbeeld in dezelfde stijl en met dezelfde afwerking als type I van de tuinwijk, doch hier ruime eengezinswoningen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De directeurswoning van 1912 (nummer 206) werd in de jaren 1980 getroffen door brand. De resterende constructies van de woning en de bijgebouwen werden als ruïnes behouden in de voormalige tuin, die werd omgevormd tot gemeentelijk park.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Steenkoolmijn van Beringen: Mijncités

  • Omvat
    Gemeentelijk park


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurs- en ingenieurswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200572 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.