Beschrijving

Meerledige hoeve met willekeurig opstelling van de gebouwen rondom een met bakstenen en plaveien verhard erf, nabij de Kleine IJzerbeek. Boerenhuis met voorliggende moestuin, bereikbaar via bakstenen bruggetje over vermelde beek. Erf met siertuin aan noordgevel. Terp door ringwal en bomen omgeven, ten oosten. Deels hoger opgetrokken boerenhuis van zes traveeën + twee traveeën, rechts opkamer en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak met overstekende rand (Vlaamse pannen, hanggoot), aangepast in 1881 zie datum in linker zijgevel, doch teruggaand op oudere kern. Verankerde zuidgevel van gele baksteen. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei, de getoogde rechter kelderopening met houten, getralied bolkozijn uitgezonderd. Vensters met beluikt kozijn. Kozijndeur met tweedelig bovenlicht. Soortgelijke rnuuropening in noordgevel doch met kleine roedeverdeling. Beluikte opkamervensters met getralied kozijn in twee linker traveeën. Oostelijke zijgevel voorzien van getraliede kozijnvensters onder strek. Beraapte westelijke zijgevel.

Interieur: zitkamer met open haard, waarvan de onderboezem bezet met blauwe (Delftse?) haardtegels. Ruitvormige gedenksteen in de hall, met volgende inscriptie: "Joseph Pieter Decae ende Joanna Theresia Boucmeau hebben in 't jaer XVijcc: ses en sestig doen stellen dit gebou. / vervougt met / mevr. A.: C. Van der Ghote / abdisse / van d'abdye / van rousbrugge / binnen jper.".

Ten noorden van boerenhuis, stallingen (oorspronkelijke schuur ?) onder gebogen zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand op houten modillons, gedateerd 1882 door middel van rode baksteen in westgevel. Verankerde baksteenbouw. Steek- en rondbogige muuropeningen, naast recentere rechthoekige.

Ten oosten van erf, stalgebouw met rechts schuur- en wagenhuisgedeelte, onder deels mank zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand op modillons. Verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige en getoogde muuropeningen. Westelijke zijgevel voorzien van aandak, muurvlechtingen, uilengat en asemgaten. Aanleunende nieuwe bouw tegen noordgevel.

Ten westen van siertuin, sterk aangepaste rosmolen met deels bewaarde installatie. Ten oosten, voormalig, thans totaal gewijzigd koetshuis.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi