Dochy Farm New British Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, gelegen op een heuvelrug langs de Zonnebekestraat, ter hoogte van de Hazeweidestraat, op ongeveer 2500 meter ten zuidoosten van de kerk van het gehucht Sint-Juliaan.

Historiek

De begraafplaats, gelegen op een tijdens de oorlog fel begeerde heuvelrug, is genoemd naar een nabijgelegen boerderij. 'Dochy Farm' werd door Duitse eenheden uitgebouwd tot een versterking. De boerderij kon door de '4th New Zealand Brigade' veroverd worden op 4 oktober 1917 tijdens de gevechten om Broodseinde (Derde Slag bij Ieper).

De begraafplaats werd pas na de oorlog aangelegd door de concentratie van geïsoleerde graven verspreid over de slagvelden rond Boezinge, Sint-Juliaan, Frezenberg en Passendale. De locatie bevond zich op een knooppunt van verbindingswegen te midden van het slagveld, waardoor het een ideaal verzamelpunt was om lichamen over te brengen. Sprekend is dat 2/3 van de doden hier ongeïdentificeerd zijn.

Er werden volgens het huidige register 1.439 doden begraven of herdacht, waarvan er 958 niet geïdentificeerd konden worden. Voor twee doden, waarvan aangenomen wordt dat ze zich onder de naamloze graven bevinden, werd een 'special memorial' opgericht.

De begraafplaats werd ontworpen door Reginald Blomfield (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

Kenmerken

Begraafplaats met rechthoekig grondplan met achteraan twee afgeschuinde hoeken en een oppervlakte van 4.525 m². Het terrein is licht golvend en omgeven door een rode bakstenen muur afgewerkt met witte deksteen. Aan straatzijde is de muur vrij laag, waardoor de begraafplaats een open karakter heeft. In de voormuur zitten twee toegangshekken met tussenin het opschrift 'Dochy Farm New British Cemetery 1914-1918'. Het voorste gedeelte van de begraafplaats bestaat uit een grasveld, met centraal de 'Stone of Remembrance', die geflankeerd wordt door esdoorns. Links en rechts vooraan staan twee schuilgebouwen uit rode baksteen, bovenaan afgewerkt met trapsgewijs versmallende witte natuurstenen blokken en een segmentboogvormige dekplaat. In deze gebouwen zijn zitbanken, de metalen informatieplaat, de landplaten en het registerkastje terug te vinden. Achteraan is een bakstenen dienstgebouwtje terug te vinden. Vanaf de 'Stone of Remembrance' loopt een pad naar het 'Cross of Sacrifice' (type B) centraal achteraan op de begraafplaats. De graven liggen regelmatig verspreid over twaalf perken en worden getooid met bloemperken.

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Passendale. De strijd om het dorp (Slagveld België, 1), Erpe.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002415, Britse militaire begraafplaatsen te Langemark-Poelkapelle (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore