Herenhuis met paardenstallen

Beschrijving

Bepleisterde lijstgevel van zeven traveeën waarvan twee om de hoek en drie bouwlagen waarvan het gelijkvloers met rondboogpoort en -vensters met buitenluiken als sokkel dienst doet en de beide verdiepingen met rechthoekige, respectievelijk vierkante ramen - gescheiden door een zone van stuccoguirlandes - door middel van kolossale gecanneleerde Ionische pilasters samengevat worden in één bel-etagezone. Inrijpoort met oorspronkelijk een doorgang naar stallen en tuin, rechts toegang tot inkomhal met trapaanzet, aan straatzijde twee doorlopende salons, langs tuinzijde kamer met daarnaast keuken.

Inkomhal: marmeren tegelvloer, zwart-wit afwisselend met centraal typisch sterrenmotief in wit en zwart; boven de deuren supraportes in stucwerk, voorstellend zijprofielen gevat in lauwerkrans; aanzet van eikenhouten trap. Neorenaissancekamer: salon aan straatzijde, nu ingericht als bureau; wellicht vroeg-19de-eeuws; eikenhouten parketvloer en balkenzoldering; monumentale, eikenhouten schouw met getorste zuilen, centraal wapenschild en fries met acanthusranken; aangepaste eikenhouten lambrisering en muurkasten naast de haard; verzorgd hang- en sluitwerk; aan straatzijde twee geschilderde glas-in-loodramen.

Paardenstallen: begin 20ste eeuw; tot in de details gaaf bewaard geheel; nu gebruikt als opslagruimte; typische vloer met kleine ruitvormige tegeltjes; zoldering afgewerkt met bakstenen troggewelfjes; twee gietijzeren paardenboxen met voederbakken (typologisch te vergelijken met die van het Koninklijk paleis te Antwerpen en van het kasteel van 's Gravenwezel), twee zadeldaken en een pomp met arduinen bak; een trap geeft toegang tot bovenliggende ruimtes (waarschijnlijk het verblijf van de koetsier).

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs: Van den Bossche, Hedwig