Maritiem park

Beschrijving

Onder de afdaken 22-23 en op het terrein waar tot in de jaren 1970 afdaken 24-25 waren gelegen, is het "maritiem park" ondergebracht. De schepen en het havengebonden erfgoed dat hier opgesteld zijn, behoorden sinds 1974 tot de collectie van het Scheepvaartmuseum, tot 2008 gevestigd in het naastgelegen Steen. Anno 2010 zoekt het Museum aan de Stroom (MAS) een nieuwe inpassing voor dit erfgoed.

De collectie bestaat uit onder meer binnenschepen, vissersschepen, schoolschepen, boten van de pleziervaart. Van de schepen die hier zijn opgesteld, is het houten binnenvaarttuig "Cephée" beschermd als monument.

• AERTS W. 1997: Beschermd cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen, 1994-1996, Turnhout, 40.
  • PANIS P. (red.), 2010: Open Monumentendag. De vier elementen: aarde, lucht, vuur en WATER, 12 september 2010, Antwerpen, 69-71.

Aanvullende informatie

Anno 2021 is de collectie schepen en havengebonden erfgoed niet meer aanwezig onder de afdaken 22-23.

De stad zal die in 2023 onderbrengen in het nieuwe maritiem park op de Droogdokkensite.

Meer informatie: https://www.redstarline.be/nl/pagina/start-aanleg-droogdokkenpark-en-toekomstig-maritiem-museum (geraadpleegd op 13 oktober 2021).