Woning kapelbewaarster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning kapelbewaarster

• is aangeduid als beschermd monument Woning kapelbewaarster

Beschrijving

Langs de Gaverlandstraat staat het huis van de conciërge. Verschillende malen zal het perceel aangepast en opgedeeld worden, meestal naar aanleiding van het herleggen van de weg. Wanneer in 1869 de lokale molen afbrandt, kan de kerkfabriek de gronden kopen en wordt de kapel uitgebreid en de huidige conciërgewoning gebouwd. Sinds dat jaar woont de kapelbewaarster in het huis.

Het eenvoudige neoclassicistische huis telt drie traveeën en één bouwlaag onder een geknikt zadeldak. De plint langs de straat bestaat uit zwarte baksteen terwijl het huis voor de rest opgetrokken is in rode baksteen. Twee gepleisterde lijsten sluiten de gevel af. Centraal situeert zich de deur met oorspronkelijk bovenlicht en afgeronde hoeken. De ramen zijn beluikt, getralied en hebben eveneens bovenaan afgeronde hoeken. De drempel van de deur evenals de deurlijst tot de hoogte van de plint werd uitgevoerd in hardsteen. De zijgevels zijn voorzien van muurvlechtingen. De zijgevels zijn bekroond met schouwen. In de topgevel situeert zich een groot getralied rondboograam.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002258, Onze-Lieve-Vrouw van Gaverlandkapel.
Auteurs: Mertens, Joeri