Villa Virginie Henderick - Carpentier

Beschrijving

Beeldbepalend pand uit 1932 in zakelijke baksteenstijl van de hand van Geo Henderick. Hoekpand bestaande uit drie traveeën langs de Paul de Smet de Naeyerplein en twee traveeën langs de Congreslaan verbonden door een afgeronde hoektravee. Het pand kenmerkt zich door lijstgevels met opeenvolgende in- en uitspringende volumes over twee verdiepingen, uitlopend in een zadeldak en balkons. In het dak vier dakkapellen. Opmerkelijk is het gebruik van baksteen en ruw beton welke de volumes accentueren.

Het pand behield zijn interne structuur en interieuraankleding met onder andere een indrukwekkende traphal met de typische geschilderde trap. De trappaal heeft in en uitspringende volumes en een leuning rustend op houten bollen. Onder de trap werd nog een rustbank en kastjes ingewerkt. De zoldertrap dateert eveneens tot de oorspronkelijke bouwfase ook al is hij eenvoudiger van vorm. Al het binnenschrijnwerk en buitenschrijnwerk met hun hang- en sluitwerk evenals het gebruikte structuurglas is authentiek.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier.