Villa mejuffer De Jaeger

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa mejuffer De Jaeger

• is aangeduid als beschermd monument Villa mejuffer De Jaeger

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Miljoenenkwartier

Beschrijving

Bak- en natuurstenen pand in neoclassicerende stijl naar ontwerp van Clément Diegerick uit 1930. Het pand is zeer strak opgebouwd op een rechthoekig plattegrond van drie bij vier traveeën, twee bouwlagen hoog onder een kroonlijst waarboven een mansardedak met boven elke travee een dakkapel. De traveeën worden in de voorgevel van elkaar gescheiden door natuurstenen pilasters en in de zijgevel door bakstenen pilasters uitlopend in de bovendakse schouwen. De middentravee van de voorgevel wordt geaccentueerd door een portiek met balkon, gedragen door vier (twee per twee gekoppelde) composiet-zuilen. In het dak wordt de ingangstravee geaccentueerd door een stenen dakkapel met gebogen fronton en geflankeerd door twee 'vuurpotten'.

Het huis is gelegen in een omgevende tuin, langs de straat afgesloten door een hek op natuurstenen plint en tussen bakstenen pijlers.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier.