Wielerpiste

• is aangeduid als beschermd monument Wielerpiste

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wielerpiste

Beschrijving

Betonnen wielerpiste aangelegd door Odiel Defraeye, die in 1912 als eerste Belg de Tour de France wint. Na de Eerste Wereldoorlog breidt hij zijn fietsenhandel uit met een velodroom in de achtertuin. Oorspronkelijk een aarden piste, die tevens als hippodroom kan dienen. In 1925 wordt de aarden piste vervangen door een betonnen baan. De eerste zondag van maart in 1926, wordt de piste plechtig ingehuldigd. In de jaren 1960 kent de piste een tweede bloeiperiode wanneer ze wordt opgeknapt door Berten Sercu. Momenteel bevindt de piste zich opnieuw in vervallen toestand.

De huidige betonnen piste is gelegen in de achtertuin van het in 1913 opgetrokken zogenaamde "Café des Sports". De betonnen piste is 125 meter lang met in de bochten, korte, bijna loodrechte wanden. De huidige piste ligt er verwaarloosd bij.

• LAITEM H., Odiel Defraeye. Een vergeten Belg. Het levensverhaal van België’s eerste Tourwinnaar, Roeselare, 1988.
  • Brochure Open Monumentendag, p. 21.

Bron: Beschermingsdossier: DW002231