Westhof Farm Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de Eikelstraat op ongeveer 1700 meter ten zuidwesten van Nieuwkerke, op ongeveer 500 meter ten oosten van de boerderij 'Groot Westhof' met restanten van een bunker.

‘Westhof Farm’ werd als hoofdkwartier gebruikt door de Nieuw-Zeelandse Divisie in mei en juni 1917. De aanleg van de begraafplaats, langs de 'Waterloo Road' zoals de huidige Eikelstraat door de Britten genoemd werd, startte in mei 1917. Ze bleef in gebruik door gevechtseenheden en medische posten tot april 1918. Op 14 april 1918 werd het dorp na hevige gevechten veroverd op de ‘49th (West Riding) Division’ en de ‘33rd Division’. Op 2 september 1918 werd het heroverd door de ‘36th (Ulster) Division’.

Volgens het huidige register liggen er 136 militairen begraven, waarvan 73 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 43 Australiërs, 1 Canadees, 14 Nieuw-Zeelanders en 5 Duitsers (waarvan er één niet geïdentificeerd kon worden). Voor zes militairen, wiens graf vernield raakte door het artillerievuur, werd een ‘special memorial’ opgericht. Er ligt één militair, die terechtgesteld werd.

Het ontwerp van de begraafplaats is het werk van G.H. Goldsmith.

Westhof Farm Cemetery is een kleine begraafplaats, met een oppervlakte van 535 m² en een nagenoeg vierkant grondplan. Het terrein helt af en is bij de toegang deels genivelleerd, zodat er niveauverschillen zijn. Vooral in de noordwestelijke hoek, waar het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat, steekt de begraafplaats hoog boven het straatniveau uit. Open toegang met bakstenen muurtjes en geplaveid met witte natuursteen, met landplaten, registerkastje, zitbank en het opschrift: ‘Westhof Farm Cemetery 1917-1918’. Behalve de bakstenen toegangspartij wordt de begraafplaats omgeven door een haag (beuk).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore