Derry House Cemetery No. 2

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de Krommestraat, op ongeveer 1500 meter ten zuidoosten van Wijtschate. Op de begraafplaats ligt een deel van een Britse militaire post

Wijtschate was in Franse en Britse handen totdat het na een hevig bombardement door de Duitsers veroverd werd op 1 november 1914. De volgende dag werd het voor een korte periode heroverd door het Franse 16de Corps en de Britse cavalerie maar vanaf die datum bleef het dorp in Duitse handen, tot in juni 1917. Na de Mijnenslag (7 juni 1917) werd Wijtschate door de Britten veroverd. Op 16 april 1918 werd het dorp, na zes dagen vechten, heroverd tijdens het Duitse Lente-Offensief. Op 28 september 1918 werd Wijtschate definitief door Britse troepen bevrijd.

Derry House Cemetery No. 2 werd aangelegd vanaf juni 1917 (na de Mijnenslag) door de ‘11th Division’ en als frontlijnbegraafplaats gebruikt tot in december 1917. Ze werd in oktober 1918 opnieuw door de ‘2nd London Scottish’ gebruikt. Nu is er slechts één ‘Derry House Cemetery’ meer, de ‘No. 1’ werd na de oorlog ontruimd.

Op Derry House Cemetery No. 2 liggen er 163 doden begraven, waarvan 126 doden uit het Verenigd Koninkrijk en 37 Australiërs. Allen konden geïdentificeerd worden.

De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

De begraafplaats heeft een onregelmatig grondplan, met twee van elkaar gescheiden perken, met als verbindingspunt het ‘Cross of Sacrifice’ (type A) in een afzonderlijk perk recht tegenover de toegang. De begraafplaats heeft een oppervlakte van 1680 m² en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuurstenen platen. De toegang wordt geflankeerd door muurpijlers met het opschrift ‘Derry House Cemetery No 2 MCMXVII – MCMXVIII’. Hier zijn het registerkastje en de metalen informatieplaat terug te vinden. De drie landplaten zijn ingewerkt in de bakstenen muren nabij het offerkruis. In de verste hoek op perk I (het meest noordelijke perk) staat een bakstenen dienstgebouwtje, afgesloten met een houten deur. Op dit perk is een deel van een Britse bunker te zien. Behalve bloemperken en struiken staan er op de begraafplaats verschillende Zweedse lijsterbessen.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore