Ypres Reservoir Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, gelegen langs de Maarschalk Plumerlaan, nabij het Minneplein, ten noorden van de gevangenis, in het centrum van Ieper.

Historische beschrijving

Ieper was tussen oktober 1914 en de herfst van 1918 het centrum van de zogenaamde ‘Ypres Salient’ dat door de Britten en Fransen verdedigd werd. Vanaf april 1915 werd de middeleeuwse stad gebombardeerd, waardoor ze volledig vernield raakte. Doch, enkele gebouwen bleven herkenbaar in het puin, waaronder de gevangenis, het reservoir en de watertoren aan de westkant van de stad. Aan deze kant van de stad werden drie begraafplaatsen aangelegd: twee tussen de gevangenis en het reservoir en één aan de noordelijke zijde van de gevangenis. Deze laatste, die aanvankelijk ‘Cemetery North of the Prison’, later ‘Ypres Reservoir North Cemetery’ genoemd werd, werd de uiteindelijke verzamelbegraafplaats voor de twee andere begraafplaatsen. Ze wordt nu ‘Ypres Reservoir Cemetery’ genoemd.

De begraafplaats werd gestart in oktober 1915 en zou door gevechtseenheden en medische posten (‘field ambulances’) gebruikt worden tot na de wapenstilstand. Toen lagen er ongeveer 1.100 doden begraven. Zo’n 1.500 doden uit kleinere begraafplaatsen en de omliggende slagvelden werden na de wapenstilstand naar hier overgebracht.

De geconcentreerde graven zijn onder meer afkomstig uit:

* YPRES RESERVOIR SOUTH CEMETERY: Deze begraafplaats lag tussen de gevangenis en het reservoir en werd ook 'Broadley's Cemetery' en 'Prison Cemetery No. 1' genoemd. Ze werd gebruikt van oktober 1914 tot oktober 1915 en bevatte 18 graven van militairen uit het Verenigd Koninkrijk.

* YPRES RESERVOIR MIDDLE CEMETERY: Deze begraafplaats lag ten noorden van de vorige begraafplaats en werd ook 'Prison Cemetery No. 2' en 'Middle Prison Cemetery' genoemd. Ze werd gebruikt in augustus en september 1915 en uitzonderlijk later. Ze bevatte de graven van 107 militairen uit het Verenigd Koninkrijk waarvan er 41 behoorden tot de '6th King's Own Yorkshire Light Infantry'. Er lag ook 1 Belgische militair begraven.

* The CEMETERY at the INFANTRY BARRACKS: Deze begraafplaats, ook 'The Esplanade' genoemd, werd gebruikt van april 1915 tot juli 1916 en bevatte de graven van 14 militairen uit het Verenigd Koninkrijk waarvan er 10 behoorden tot de '6th Siege Battery, R.G.A.'.

In perk V, rij AA, liggen 16 militairen van de ‘6th Duke of Cornwall’s Light Infantry (43rd Brigade, 14th (Light) Division)’ begraven, die ingekwartierd waren in de gewelven van de Sint-Maartenskerk, toen die op 12 augustus 1915 gebombardeerd werd door de zogenaamde ‘Ypres Express’ uit het bos van Houthulst. De overlevenden konden gered worden door de ‘11th King’s Liverpools’, maar de lichamen van de doden konden pas na de wapenstilstand begraven worden. Onder de doden bevinden zich drie mannen, die tijdens de oorlog terechtgesteld werden wegens desertie.

Volgens het huidige register liggen er 2.614 mensen begraven (of worden herdacht) op ‘Ypres Reservoir Cemetery’, waarvan er 1.579 geïdentificeerd konden worden (dus 1.035 onbekenden). Het gaat om 2.273 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 948 niet geïdentificeerd konden worden), 143 Australiërs (waarvan 22 niet geïdentificeerd), 155 Canadezen (waarvan 49 niet geïdentificeerd), 2 Indiërs, 28 Nieuw-Zeelanders (waarvan 10 niet geïdentificeerd), 12 Zuid-Afrikanen (waarvan 5 niet geïdentificeerd) en 1 onbekende Duitser. Er werden twee ‘special memorials’ opgericht voor doden, waarvan aangenomen wordt dat ze onder een naamloos graf liggen. Er werden eveneens tien ‘special memorials’ en een ‘duhallow block’ opgericht voor doden, die op andere begraafplaatsen begraven lagen, maar wiens graf door het oorlogsgeweld niet meer teruggevonden kon worden.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Kenmerken

Min of meer trapeziumvormige begraafplaats, met licht golvend terrein en een oppervlakte van ongeveer 11.900m². De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Aan de voorzijde (noordkant) is de muur hoger dan aan de andere zijden. Er zijn twee gelijkaardige toegangen, bestaande uit een tweeledig smeedijzeren hekken, geflankeerd door twee witte, rechthoekige, sterk uitgewerkte pijlers met het opschrift ‘Ypres Reservoir Cemetery 1914-1918’ en de jaartallen verwerkt in kransen. Op deze pijlers zijn eveneens de teksten van de landplaten aangebracht. De metalen informatieplaat en het registerkastje bevinden zich bij de westelijke toegang. Middenin de voormuur, tussen de twee toegangen in, wordt de muur onderbroken door traliewerk, gevat tussen pijlers.

Centraal vooraan op de begraafplaats staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type B), meer naar het midden toe de ‘Stone of Remembrance’. Op de twee uiterste hoeken van de voormuur is telkens een bakstenen zitplaats, afgewerkt met witte natuursteen, uitgewerkt op een verhoog.

De begraafplaats wordt behalve met bloemperken ook getooid met linden (langs de oostelijke zijde), platanen (langs de zuidelijke zijde), tulpenbomen (langs de westelijke zijde en op de begraafplaats zelf) en jonge coniferen (tussen het offerkruis en de ‘Stone of Remembrance’). Tegen de muren is blauwe regen aangeplant.

• SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002420
Auteurs: Decoodt, Hannelore