Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Gelegen vóór de Sint-Dionysiuskerk van Geluwe langs de Sint-Denysplaats.

Historische achtergrond

Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van Geluwe van de beide wereldoorlogen.

Op 1 juni 1925 werd het 'Vrede-beeld' met Vlaamse leeuw plechtig onthuld. Het ontwerp is van Huib Hoste, die een aantal ideeën via de gekozen materialen uitdrukt: baksteen is de aarde waarop de jongens leefden, natuursteen is de uitdrukking van de hogere ideeën, de zuil is het streven naar omhoog, het kruis is het teken van het lijden en de zegepraal, op de achterkant het reliëf met de leeuw, het symbool van het land waarvoor zij offerden, op de voorkant moet de slanke vrouw vreugde en vrede uitstralen. Oorspronkelijk werden door het schepencollege twee ontwerpen aan de provinciale overheid ter advies voorgelegd, namelijk van Hoste en van een zekere Vandewalle. De provinciale overheid koos voor het ontwerp van Huib Hoste (17 maart 1924) en het ministerie gaf een subsidie van 15.000 fr.

Beschrijving

Roodbakstenen gedenkzuil met vierkante basis en vier grote bloembakken aan elke zijde en vier kleine op de hoeken. De zuil heeft hoeksteunen die naar boven toe trapsgewijs versmallen en op elk niveau met witnatuurstenen platen zijn afgedekt. Op de top is een blok uit ijzerzandsteen geplaatst waarin langs de 4 kanten een kruis is uitgehouwen. Tegen de voorzijde staat een beeld uit ijzerzandsteen van een vrouw in hoogreliëf met een strak geplooide sluier en een lang kleed met een sterk gestileerde kubistische plooienval, waarop het woord 'vrede' is aangebracht. Voor zich houdt zij een krans met daarin een duif met gespreide vleugels. Tegen de achterzijde: leeuw in vlakreliëf uitgevoerd en volledig uit geometrische vlakken opgebouwd.

Op de linkerkant: rechthoekige hardstenen plaat ingewerkt met de namen van 'Gesneuvelden' van '1914-1918' en deze van '1940-1945'. Op de rechterkant: 'Burgerlijke slachtoffers 1914-1918', de namen, 'Burgerlijke slachtoffers 1940-1945', de namen niet alfabetisch gerangschikt. Witte, uitgehouwen letters.

Uitvoering: Huib Hoste (ontwerp)

H. 636 cm x Br. 467 cm x D. 467 cm

Er is een informatiebordje op de sokkel bevestigd met daarop: 'Oorlogsmonument in kubistische baksteensculptuur, met in halfreliëf: De Vrede en de Vlaamse Leeuw (1925). Arch. Huib Hoste (°Brugge, 1881 - +Hove, 1957)'.

• S.N. 1997: Lexicon van Westvlaamse Beeldende Kunstenaars, Brugge.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele