Potijze Chateau Lawn and Grounds Cemeteries

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, gelegen achter de huizenrij langs de Zonnebeekseweg, bereikbaar via een paadje tussen huisnummers 319 en 321. Vanaf Potijze Chateau Lawn and Grounds Cemeteries kan de begraafplaats Potijze Chateau Wood Cemetery bereikt worden.

Historische beschrijving

Op het gehucht Potyze, dat nagenoeg de ganse oorlog in Brits gebied lag, stond een kasteel dat bij de Britten bekend stond als ‘White Château’. In het kasteel was een ‘advanced dressing station’ (vooruitgeschoven verbandpost) ondergebracht. Tijdens de Tweede Slag bij Ieper (voorjaar 1915) waren er eveneens hoofdkwartieren van de 27ste divisie gevestigd. In de zomer van 1918 lag het kasteel op de frontlijn. Ten gevolge van de gevechten en zware beschietingen bleef er maar weinig van over. Rondom het kasteel werden in de loop van de oorlog verschillende begraafplaatsen aangelegd.

Potijze Chateau Lawn Cemetery werd gebruikt tussen mei en december 1915 en tussen juli 1917 en oktober 1918. Hier liggen nu volgens het huidige register 229 doden begraven, waaronder 191 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 29 niet geïdentificeerd konden worden), 4 Australiërs, 22 Canadezen, 9 Zuid-Afrikanen en 3 Duitsers. Voor één Brit, waarvan aangenomen wordt dat hij onder een naamloos graf ligt, werd een ‘special memorial’ opgericht.

Potijze Chateau Grounds Cemetery werd gebruikt tussen mei 1915 en september 1918. Tijdens deze periode werden er 241 militairen begraven in perk I. Perk II ontstond na de oorlog, door de concentratie van 225 graven uit de omliggende slagvelden en kleine begraafplaatsen, ten noordoosten van het gehucht Potyze. Volgens het huidige register liggen er op Potijze Chateau Grounds Cemetery 478 militairen begraven, waarvan er 112 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 399 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 106 niet geïdentificeerd), 25 Australiërs (waarvan 3 niet geïdentificeerd), 49 Canadezen (waarvan 2 niet geïdentificeerd), 2 Nieuw-Zeelanders, 1 Zuid-Afrikaan, 1 Fransman en 1 onbekende Duitser. Voor 10 doden uit het Verenigd Koninkrijk en 2 Australiërs, waarvan aangenomen wordt dat ze zich onder de onbekenden bevinden, werd een ‘special memorial’ opgericht.

Potijze Chateau Grounds & Lawn Cemeteries werden ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew.

Kenmerken

Potijze Chateau Lawn Cemetery is het westelijk deel van de twee begraafplaatsen die door dezelfde bakstenen muur (afgedekt met witte natuursteen) omgeven worden en samen met Potijze Chateau Grounds Cemetery een oppervlakte heeft van circa 4.000m². De 'Lawn' is lagergelegen en wordt met de 'Grounds' verbonden via trappen.

Bakstenen toegangspartij, afgewerkt met witte natuursteen met smeedijzeren hek, het opschrift 'Potijze Chateau Lawn and Grounds Cemeteries MCMXV – MCMXVIII', de drie landplaten, een stenen zitbank en het registerkastje. In het verlengde van de toegang, op de scheiding tussen de twee begraafplaatsen, staat het 'Cross of Sacrifice' (type A). De 'Stone of Remembrance' staat op Potijze Chateau Grounds Cemetery, tegen de oostelijke muur en wordt geflankeerd door jonge taxussen. Verder nog een laag bakstenen dienstgebouwtje.

• CHIELENS P. 2004: The End of a War. Het Einde van een Oorlog (rondleiding op 03/09/2004, in het kader van het colloquium 'Living with history').
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002420
Auteurs: Decoodt, Hannelore