Divisional Collecting Post Cemetery and Extension

Beschrijving

Gelegen langs de Hogeziekenweg op grondgebied Boezinge, ter hoogte van het kruispunt met de Briekestraat, op circa 200 meter ten noorden van de ringbaan N38 (Noorderring). Vlakbij liggen La Belle Alliance Cemetery (naar het zuiden toe) en New Irish Farm Cemetery (naar het oosten toe). De omgeving is glooiend en naar het noorden toe landelijk.

Historiek

Divisional Collecting Post Cemetery and Extension bestaat in feite uit twee begraafplaatsen, die pas in 2001 bijeengevoegd werden. Divisional Collecting Post Cemetery is de oorspronkelijke begraafplaats en bestaat uit de onregelmatige rijen B tot E in perk I (nabij het 'Cross of Sacrifice'). Deze begraafplaats werd gestart door 'field ambulances' (medische posten) van de '48th (South Midland) Division' en ‘58th (2/1st London) Division' in augustus 1917. De begraafplaats werd genoemd naar een 'Collecting Post', een verzamelpunt voor gewonden dat tijdens de Derde Slag bij Ieper ingericht was bij het vlakbij gelegen 'Coney Street'. Een 'Collecting Post' vormde een schakel in het Britse medische evacuatiesysteem: van hieruit werden de gewonden verder achter het front gebracht. De laatste dode werd er begraven in januari 1918. Toen telde de begraafplaats 86 graven van de Commonwealth en 1 Duitse dode.

De 'Extension' is aangelegd tussen 1924 en 1926, toen graven uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen werden bijeengevoegd. Deze graven waren onder meer afkomstig uit 'Deerlijk Churchyard' (waar 20 Britten lagen, voornamelijk van de 31ste divisie, die in oktober en november 1918 gestorven waren), 'De Voorstraat German Cemetery (No 50)' (iets ten zuiden van Zandvoorde gelegen, waar 2 Britse doden uit 1914-1915 lagen), 'Houthulst Forest Chateau West Cemetery' (een Duitse begraafplaats temidden het bos van Houthulst, waar ook 2 Britse doden uit 1914 lagen) en ten slotte 'Westrozebeke Churchyard' (met 9 Britse doden die door de Duitsers begraven waren).

In het totaal liggen er 765 mensen begraven (of worden herdacht), waarvan er 512 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 581 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarbij 381 niet-geïdentificeerde doden meegerekend zijn), 31 geïdentificeerde en 71 niet-geïdentificeerde Australiërs, 19 geïdentificeerde en 56 niet-geïdentificeerde Canadezen, 3 geïdentificeerde en 2 niet-geïdentificeerde Nieuw-Zeelanders, 1 niet-geïdentificeerde Zuid-Afrikaan en 1 niet-geïdentificeerde Duitser. Twee 'special memorials' verwijzen naar vernielde graven, afkomstig van ‘Westroozebeke Churchyard’.

De begraafplaats is ontworpen door Reginald Blomfield (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

Beschrijving

Rechthoekige begraafplaats met een oppervlakte van ongeveer 2.690m², deels omheind door een haag (beuk), deels door een bakstenen muur met witte, natuurstenen dekstenen. Het terrein helt lichtjes af en is aangelegd met kleine niveauverschillen.

Centraal in de bakstenen voormuur steekt een witte natuurstenen plaat met het opschrift ‘Divisional Collecting Post Cemetery & Extension 1914-1918’, met links en rechts ervan twee smeedijzeren toegangspoortjes. Centraal vooraan op de begraafplaats staat de ‘Stone of Remembrance’ op een verhoog. Via een pad uit witte natuurstenen plaveien, evenwijdig met de voormuur, wordt deze gedenksteen verbonden met twee schuilgebouwtjes links en rechts op de begraafplaats. Ze zijn opgetrokken uit baksteen en afgedekt met witte natuurstenen blokken, die trapsgewijs versmallen en bovenaan segmentboogvormig opgesteld zijn. Deze gebouwtjes met tongewelf bevatten een witte zitbank, de drie landplaten (in het rechtergebouw), de metalen informatieplaat en het registerkastje (in het linkergebouw). Haaks op deze as loopt een smal wit middenpad van de ‘Stone of Remembrance’ naar het ‘Cross of Sacrifice’ (type A) achteraan op de begraafplaats. Dit middenpad wordt gemarkeerd door kleine buxussen. Aan de oostelijke en westelijke rand van de begraafplaats staan populieren, tegen de noordelijke rand staan olmen links en rechts van het offerkruis. De begraafplaats wordt verder getooid met bloemperken en struiken.

Een groot deel van de grafzerken is vervaardigd uit Hopton Wood. De graven liggen verdeeld over twee perken. De voorste rijen van perk I (rij B tot E) zijn eerder onregelmatig aangelegd en naar het ‘Cross of Sacrifice’ gericht, terwijl alle andere graven naar de toegang (zuiden) georiënteerd zijn.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore