Solferino Farm Cemetery

Beschrijving

De naam ‘Solferino Farm’ werd aan de boerderij tegenover de begraafplaats gegeven door Franse troepen, die hier de sector bezetten aan het begin van 1915. Ze hadden in en rond de boerderij een medische post en kampen opgezet. De aanleg van de begraafplaats werd pas in oktober 1917 (tegen het einde van de Derde Slag bij Ieper) door Britse troepen gestart. De begraafplaats zou tot augustus 1918 gebruikt worden door gevechtseenheden. Ongeveer een derde van de doden behoorde tot artillerie-eenheden, 21 doden behoorden tot de genietroepen en 24 andere tot het ‘Labour Corps’ (‘Royal Army Service Corps’). Een houten kruis dat door de ‘84th Labour Company’ op de begraafplaats was opgericht, is nu verdwenen.

Er liggen eveneens vijf doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven, gestorven tijdens de terugtrekking naar Duinkerken in mei – juni 1940. Zodoende liggen er nu volgens het huidige register 304 doden begraven: 294 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er één niet geïdentificeerd kon worden), twee Canadezen en drie Duitsers voor wat de Eerste Wereldoorlog betreft en vijf doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan één onbekende) voor wat de Tweede Wereldoorlog betreft. De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect).

Begraafplaats met een rechthoekige, langgerekte plattegrond en een oppervlakte van circa 1200m². Het terrein is genivelleerd en ligt iets hoger dan het straatniveau. De begraafplaats wordt omgeven door een muur uit grijsgroene natuursteen, afgedekt met witte natuursteen. Achteraan wordt de begraafplaats afgezet met een haag (beuk). In witte natuursteen uitgevoerde toegangspartij met trappen, zitbanken, een tweeledig smeedijzeren poortje en het opschrift 'Solferino Farm Cemetery 1917-1918' op twee pijlers. In de voormuur zijn de teksten van de landplaten gegrift. Vlakbij de toegang is het registerkastje en de metalen informatieplaat terug te vinden. Centraal tegen de noordoostelijke muur staat een dienstgebouw in natuursteen opgetrokken. Centraal vooraan staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1).

• SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.
  • COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.

Bron: Beschermingsdossier DW002418
Auteurs: Decoodt, Hannelore