The Huts Cemetery

• is aangeduid als beschermd monument The Huts Cemetery

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed The Huts Cemetery

Beschrijving

Gelegen langs de Steenakkerstraat, op ongeveer 800 meter ten noordwesten van het dorp Dikkebus, in vlak, weids landbouwgebied.

Historiek

Langs de weg tussen Dikkebus en Brandhoek (Vlamertinge) stond een rij barakken ('huts'), die tussen juli en november 1917 gebruikt werden door medische posten ('field ambulances'). Er diende noodzakelijkerwijze ook een begraafplaats aangelegd te worden. De meeste perken van de begraafplaats dateren van tijdens de Derde Slag bij Ieper. Vlakbij waren artillerieposities ingenomen, wat verklaart dat uiteindelijk 2/3 van de doden tot artillerie-eenheden behoorde. Twee perken zouden nog tijdens de winter van 1917-1918 aangelegd worden. Toen de Duitsers tijdens hun Lente-offensief in het voorjaar van 1918 gevaarlijk dichterbij kwamen (tot aan Dikkebusvijver) werd de begraafplaats gesloten.

Op The Huts Cemetery liggen volgens het huidige register 1.100 mannen begraven. Het gaat om 822 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 6 onbekenden), 243 Australiërs, 5 Canadezen, 1 Indiër, 19 Nieuw-Zeelanders, 4 Zuid-Afrikanen en 6 Duitsers. In perk XV liggen twee mannen naast mekaar begraven, die geëxecuteerd werden.

De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Beschrijving

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats van ongeveer 4.700m², aan de voorzijde afgesloten met een haag (beuk), aan de andere zijden met een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang is deels afgesloten met twee witte paaltjes met ketting, geflankeerd door twee vierkante hoge zuilen uit witte natuursteen, afgewerkt met een geprofileerde kroonlijst, met 'Huts Cemetery 1917-1918'. In de achterkant van één van de zuilen is het registerkastje ingewerkt. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A) staat vrij centraal tegenover de ingang, de 'Stone of Remembrance' bevindt zich centraal tegen de noordoostelijke muur. Achteraan staat een bakstenen schuilhuis, afgewerkt met witte natuursteen, met zadeldak, gebroken fronton, rondbogige ingang en bepleisterd tongewelf. Hier zijn de metalen informatieplaat, de drietalige landplaat en zitbanken ondergebracht. De graven liggen vrij regelmatig verspreid over 15 perken. De begraafplaats wordt getooid door bloemperken, struiken, linden en eiken.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore