Buffs Road Cemetery

Beschrijving

Gelegen langs de Hogeziekenweg, nabij huisnummer 6, op ongeveer 1500 meter ten noordoosten van de kerk van Sint-Jan, op 400 meter ten zuidoosten van Track X Cemetery en op ongeveer 200 meter ten noorden van de oprit (N38) naar de A19.

Historiek

'Buffs Road' was een weg tussen 'Boundary Road' en 'Admiral's Road', ten noorden van Sint-Jan en het gehucht 't Wieltje. Op het kruispunt van 'Buffs Road' met 'Admiral's Road' stond een grote boerderij die 'Cross Roads Farm' genoemd werd. De begraafplaats ligt iets ten oosten van deze boerderij en het kruispunt. De begraafplaats is ontstaan nadat dit stukje niemandsland werd veroverd op 31 juli 1917. Ze werd gebruikt door gevechtseenheden (vooral 'Royal Sussex' en de 'Royal Artillery') tussen juli 1917 en maart 1918, met andere woorden tussen het begin van de Derde Slag bij Ieper tot aan het Duitse Lente-Offensief. Na de wapenstilstand werden hier nog bijna 90 graven, afkomstig uit de omliggende slagvelden, gehergroepeerd. Het graf van één Belgische militair werd verwijderd. Het lichaam van één Britse officier die in 1915 gestorven was, werd vanuit Brielen Churchyard naar hier overgebracht.

Volgens het huidige register liggen hier 265 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 67 onbekenden), 13 uit Australië (waaronder 9 onbekenden), 10 onbekende Canadezen en 1 geïdentificeerde Zuid-Afrikaan, wat een totaal maakt van 289 doden. Voor 10 militairen, wiens graf niet meer teruggevonden kon worden, werd een 'special memorial' opgericht.

De begraafplaats is aangelegd door A.J.S. Hutton.

Beschrijving

Langwerpige begraafplaats met nagenoeg rechthoekig grondplan en een oppervlakte van circa 1275 m². De begraafplaats wordt omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Open toegang met landplaten, registerkastje en het opschrift 'Buffs Road Cemetery 1917-1918'. Centraal vooraan staat het 'Cross of Sacrifice'(type A1). De graven liggen vrij onregelmatig over één perk verspreid. De ‘special memorials’ staan vooraan links. Centraal achteraan staat een bakstenen dienstgebouwtje. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore