Brandhoek New Military Cemetery

Beschrijving

Gelegen langs de Zevekotestraat, enkele tientallen meters ten zuiden van de N38, op ongeveer twee kilometer ten westen van de kerk van Vlamertinge. Te bereiken via een graspaadje tussen huisnummers 26 en 28. Aan de overkant van de straat ligt Brandhoek New Military Cemetery No. 3. Iets meer naar het oosten toe, langs de Grote Branderstraat, ligt Brandhoek Military Cemetery.

Historiek

Het gehucht Brandhoek lag tijdens de oorlog grotendeels buiten het bereik van de vijandelijke artillerie. Vandaar dat er hier kampementen, opslagplaatsen en medische posten ('field ambulances') werden ingericht. De begraafplaats Brandhoek Military Cemetery is gestart in mei 1915 naast een medische post. De begravingen werden hier stopgezet in juli 1917, wegens plaatsgebrek. Toen werd Brandhoek New Military Cemetery geopend, te meer de voorbereidingen van de Derde Slag bij Ieper gestart waren en er verschillende medische posten extra in de omgeving werden ingericht (de 3de Australische, de 32ste en de 44ste 'casualty clearing stations'). Brandhoek New Military Cemetery zou gebruikt worden in juli en augustus 1917. Toen deze vol lag, werd Brandhoek New Military Cemetery No. 3 gestart aan de overkant van de straat. Deze zou gebruikt worden tot mei 1918.

Volgens het huidige register liggen er nu op Brandhoek New Military Cemetery 558 doden begraven, die allen geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 512 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 11 Australiërs, 6 Canadezen, 1 Indiër en 28 Duitsers.

Op deze begraafplaats ligt Captain Noel Chavasse begraven: hij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog tweemaal met een 'Victoria Cross' onderscheiden, een eer die tot nu toe slechts drie mannen te beurt viel. Noel Godfrey Chavasse werd geboren op 9 november 1884 te Liverpool, als zoon van de bisschop van Liverpool. Hij deed dienst als bataljonsdokter bij de 'Liverpool Scottish'. Hij werd in juni 1915 onderscheiden met het 'Military Cross' voor zijn heldhaftig optreden nabij Hoge. Hij werd onderscheiden met het ‘Victoria Cross’ voor zijn optreden tijdens de gevechten nabij Guillemont (Somme) in augustus 1916. Uitzonderlijk is dat hij postuum een tweede 'Victoria Cross' ontving wegens zijn heldhaftige daden nabij het Wieltje in augustus 1917, waar hij gewond raakte maar toch verzorgingen bleef toedienen aan zijn kameraden. Toen enkele dagen later een granaat insloeg op zijn hulppost, werd hij met vreselijke verwondingen overgebracht naar het veldhospitaal in Brandhoek, waar hij overleed op 4 augustus 1917. Hij ligt begraven op Brandhoek New Military Cemetery. Op zijn grafzerk zijn dan ook twee kleinere ‘Victoria Crosses’ te zien, wat uniek is. Chavasse is de enige militair die tijdens de Eerste Wereldoorlog een ‘Victoria Cross and Bar’ won.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Beschrijving

Langwerpige, bijna rechthoekige begraafplaats, met vlak terrein en een oppervlakte van circa 1.250m². De begraafplaats wordt omgeven door een grijsgroene natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De voormuur is geleed en vertoont op de hoeken en opzij van de centrale ingang een kleine concave buiging. Het toegangsgebouw, met sterk geometrische opbouw, heeft een lage koepel en is volledig in witte natuursteen opgetrokken. Het wordt afgesloten met een smeedijzeren hek. In dit gebouw zijn de drietalige landplaat en het registerkastje ondergebracht. De metalen informatieplaat ligt bij het 'Cross of Sacrifice' (type A), dat vrij centraal op de middenas staat. De 'Stone of Remembrance' staat centraal achteraan op de begraafplaats. De graven liggen vrij regelmatig verspreid over zes perken. De begraafplaats wordt onder meer getooid met meidoornbomen.

• Informatie betreffende de begraafplaats verzameld door Frans Descamps.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore