Brandhoek New Military Cemetery No 3

Beschrijving

Gelegen langs de Zevekotestraat, tegenover huisnummer 30, op ongeveer 100 meter ten zuiden van de N38, op twee kilometer ten westen van de kerk van Vlamertinge. Aan de overkant van de straat ligt Brandhoek New Military Cemetery, iets meer naar het oosten toe, langs de Grote Branderstraat, ligt Brandhoek Military Cemetery.

Historiek

Het gehucht Brandhoek lag tijdens de oorlog grotendeels buiten het bereik van de vijandelijke artillerie. Vandaar dat er hier kampementen, opslagplaatsen en medische posten ('field ambulances') werden ingericht. De begraafplaats Brandhoek Military Cemetery is gestart in mei 1915 naast een medische post. De begravingen werden hier stopgezet in juli 1917, wegens plaatsgebrek. Toen werd Brandhoek New Military Cemetery geopend, te meer de voorbereidingen van de Derde Slag bij Ieper gestart waren en er verschillende medische posten extra in de omgeving werden ingericht (de 3de Australische, de 32ste en de 44ste 'casualty clearing stations'). Brandhoek New Military Cemetery zou gebruikt worden in juli en augustus 1917.

Brandhoek New Military Cemetery No 3 werd gestart in augustus 1917 aan de overkant van de New Military Cemetery, nadat deze laatste vol lag. ‘No. 3’ zou tot mei 1918 gebruikt worden. Bijna een kwart van de doden behoorde tot een artillerie-eenheid. Eén dode behoorde tot het 'Chinese Labour Corps'. Vier Franse graven werden later verwijderd. Volgens het huidige register liggen er 975 militairen begraven, waaronder 852 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 2 ongeïdentificeerde doden), 46 Australiërs, 54 Canadezen, 18 Nieuw-Zeelanders en 5 Zuid-Afrikanen.

Het toegangshekken van deze begraafplaats werden geschonken door G.H. Strutt, ter herinnering aan zijn zoon Lt. A.H. Strutt (‘16th (Chatsworth Rifles) Sherwood Foresters’), die stierf op 27 april 1918 en hier begraven werd.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Kenmerken

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats met een oppervlakte van 2.920m², omgeven door een meidoornhaag. Aan de noordoostkant is het terrein iets hoger gelegen. Toegang in de noordelijke hoek via een wit natuurstenen gebouw met sterk geometrische opbouw, met een lage koepel en een tweeledig smeedijzeren hek, waarin de landplaten, het registerkastje en zitbanken zijn ondergebracht. De metalen informatieplaat bevindt zich bij de toegang, op een lage, schuine tafel. Centraal vooraan staat de 'Stone of Remembrance', tussen twee populieren. Het 'Cross of Sacrifice' (het type A) staat centraal achteraan op de begraafplaats. De grafzerken zijn grotendeels vervaardigd uit het grijzere 'Hopton Wood' en liggen vrij regelmatig verspreid over vier perken. De begraafplaats wordt verder getooid met bloemperken, bomen en struiken.

• Informatie betreffende de begraafplaats verzameld door Frans Descamps.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore