Oak Dump Cemetery

• is aangeduid als beschermd monument Oak Dump Cemetery

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oak Dump Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, gelegen langs de Bernikkewallestraat, ten zuiden van ‘The Bluff’ in het Provinciaal Domein ‘De Palingbeek’ en grenzend aan het golfterrein, op ongeveer twee kilometer ten oosten van Voormezele.

'Oak Dump' was een opslagplaats voor allerhande oorlogsmateriaal (prikkeldraad, zandzakjes...) dat de militairen in de loopgraven nodig hadden. Gedurende het grootste deel van de oorlog lag dit depot tussen de Britse 1ste en 2de linie. Oak Dump Cemetery werd gestart tijdens de Derde Slag bij Ieper: gevechtseenheden begroeven hier in de maanden juli, augustus en september 1917 hun doden. De onregelmatig aanleg van de graven getuigt nog steeds van de woelige omstandigheden waarin de begraafplaats werd aangelegd. 59 van de 109 Britse doden zijn afkomstig van het 'London Regiment'. In maart 1918 raakten zeven mannen van de '180th Siege Battery' dodelijk getroffen toen hun artilleriestelling tegenover de begraafplaats werd opgeblazen. Hun lichamen werden pas in 1927 teruggevonden en op de begraafplaats begraven. Na de wapenstilstand werd ook nog één dode van oktober 1914 toegevoegd.

In het totaal zijn hier 111 militairen begraven (of worden herdacht), waaronder 109 Britten en 2 Australiërs. Vijf van hen konden niet meer geïdentificeerd worden. Twee 'special memorials' achter het 'Cross of Sacrifice' herdenken doden wiens graven tijdens de oorlog vernietigd raakten.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van W.H. Cowlishaw.

Kleine begraafplaats (circa 1060m²) met onregelmatig grondplan en aangelegd in verschillende niveaus, omgeven door een bakstenen muur die de verschillende niveaus trapsgewijs volgt. De toegang bestaat uit een smeedijzeren hek. Hier zijn de landplaten, het registerkastje en de metalen informatieplaat ondergebracht. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat centraal achteraan. De begraafplaats wordt getooid door bomen, klimplanten en bloemperken bij de graven.

• S.N., s.d.: De historische Palingbeek - The Historic Palingbeek, brochure uitgegeven door de Golfclub ‘De Palingbeek’.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs: Decoodt, Hannelore