Tuileries British Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, te bereiken via een graspad vanaf de Maaldestedestraat, tussen de huizen 109 en 111, op 600 meter ten noorden van de kerk van Zillebeke en op 200 meter ten zuiden van Perth Cemetery (China Wall). De begraafplaats wordt grotendeels omgeven door bebouwing.

Historiek

De naam 'Tuileries' verwijst naar een pannenfabriek die iets ten noordwesten van het dorp van Zillebeke gelegen was. Hier werden in het begin van 1915 Britse en Franse doden begraven. Door het latere oorlogsgeweld raakte het merendeel van deze graven vernield, waardoor 69 doden nu door 'special memorials' worden herdacht en er nauwelijks graven overblijven.

Op Tuileries British Cemetery zijn er in het totaal 98 militairen begraven (of worden herdacht), waaronder 79 geïdentificeerde en 16 niet-geïdentificeerde doden uit het Verenigd Koninkrijk en drie Franse militairen, waarvan er één niet geïdentificeerd kon worden.

De begraafplaats is ingericht door W.C. Von Berg.

Kenmerken

Kleine, nagenoeg rechthoekige begraafplaats van circa 1875m², met licht afhellend terrein, omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Toegang in noordoostelijke hoek met smeedijzeren hek, geflankeerd door twee witte pijlers met 'Tuileries British Cemetery 1915'. Bij deze toegang bevinden zich het registerkastje en de landplaten. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat vrij centraal op de begraafplaats. Tussen de toegang en het 'Cross' bevinden zich enkele graven (namelijk 26), maar de meeste doden (namelijk 69 Britse) worden hier herdacht met 'special memorials', die opgesteld staan langs de omheiningsmuur van de begraafplaats. Zodoende blijft het grootste deel van de begraafplaats een open grasvlakte. De drie Franse doden liggen onder één grafkruis. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken, vier jonge eiken (bij het offerkruis) en wilgen (op de hoeken van de begraafplaats).

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs: Decoodt, Hannelore