Blauwepoort Farm Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats bij de Blauwepoorthoeve (Komenseweg 34), in een dal ongeveer één kilometer ten zuidwesten van Zillebeke.

Deze begraafplaats werd gestart in november 1914 door Franse Alpenjagers. Ze werd gebruikt door eenheden van het Britse Rijk tussen februari 1915 en februari 1916. Na de wapenstilstand werden de Franse graven verwijderd. Het merendeel van de mannen die hier begraven zijn, behoorden tot de 'Staffordshire', het 'Norfolk Highland Regiment' of het 'Scottish Highland Regiment'. Volgens het huidige register liggen er 90 doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 8 niet geïdentificeerd konden worden.

De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Kleine, langwerpige begraafplaats met eerder onregelmatige vorm, met een oppervlakte van ongeveer 1100m². Ze wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, trapsgewijs de niveauverschillen van het terrein volgend. De toegang in het midden van de voormuur is afgesloten met een smeedijzeren hek, geflankeerd door bakstenen pijlers met het opschrift 'Blauwepoort Farm Cemetery 1914-1916'. Onmiddellijk achter de toegang staat het 'Cross of Sacrifice' (type A1). In de oostelijke hoek staat een bakstenen schuil- en dienstgebouw, afgewerkt met witte natuursteen, met plat dak. Hier zijn het registerkastje, de landplaten en zitbanken ondergebracht. Ook in de gebogen achtermuur van de begraafplaats is een zitbank ingewerkt. De graven worden getooid met bloemperken en struiken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs: Decoodt, Hannelore