Spoilbank Cemetery

• is aangeduid als beschermd monument Spoilbank Cemetery

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spoilbank Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, gelegen langs de Vaartstraat, net ten noordoosten van het voormalig kanaal Ieper-Komen, ten noordwesten van het provinciedomein ‘De Palingbeek’, op ongeveer twee kilometer ten zuidwesten van Zillebeke. Vlakbij ligt Chester Farm Cemetery.

Historische beschrijving

'The Bluff' was een plaats binnen het huidige provinciaal domein ‘De Palingbeek’ waar het kraterlandschap vandaag de dag nog steeds getuigt van de vreselijke oorlogstaferelen die zich hier hebben afgespeeld. Langs beide kanten van het nooit voltooide kanaal Ieper-Komen hadden de Britse 'Engineers' en Duitse 'Pioniere' stellingen uitgebouwd in de hoger gelegen oevers, op nauwelijks 40m van mekaar verwijderd. De noordzijde, in handen van de Britten, was bijna 10m hoger dan de Duitse stellingen, wat strategisch bijzonder belangrijk was. De Britten noemden deze oever 'The Bluff' ('bluff' is Engels voor 'steile oever'), de Duitsers spraken van 'Die grosse Bastion' (tegenover 'Die kleine Bastion' voor hun stellingen). Het gebied van 'The Bluff' zou tijdens de oorlog vooral de plaats worden waar talrijke militairen het leven lieten door de ondergrondse oorlogsvoering. Beide kampen probeerden elkaar uit te schakelen via het plaatsen van ondergrondse mijnen onder de vijandelijke stellingen. In de ondergrond speelde zich jarenlang een dodelijk kat en muisspel af, waarbij de oevers van het nooit afgewerkte kanaal Ieper-Komen regelmatig van bezetter wisselde.

De naam van deze begraafplaats verwijst naar de oevers die werden opgeworpen bij het uitgraven van het nooit voltooide kanaal Ieper-Komen. De begraafplaats lag nabij 'Kingsway' en werd vaak ook 'Chester Farm Lower Cemetery' (vlakbij lag Chester Farm) of 'Gordon Terrace Cemetery' genoemd. Hier werden veel manschappen van het '2nd Suffolks Regiment' begraven, die het leven lieten bij de verdediging van 'The Bluff'.

Spoilbank Cemetery werd gestart in februari 1915 en zou tot maart 1918 (toen het Duits Lente-offensief van start ging) gebruikt worden door troepen die in deze sector opgesteld stonden. Na de oorlog werden graven uit de omliggende slagvelden op deze begraafplaats verzameld. Er liggen nu 520 militairen begraven, waaronder 436 Britten (waarvan 113 ongeïdentificeerd), 68 Australiërs (waarvan 6 ongeïdentificeerd) en 16 Canadezen (waarvan 6 ongeïdentificeerd). Elf militairen, waarvan aangenomen wordt dat ze onder naamloze grafstenen begraven liggen, worden herdacht op een 'special memorial'.

Het ontwerp van de begraafplaats is het werk van E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

Beschrijving

Spoilbank Cemetery is een begraafplaats van circa 4.160m², met effen terrein en onregelmatig grondvlak, omgeven door een bakstenen muur (bovenaan afgedekt met witte natuursteen) en deels begroeid met wingerd. Brede, geplaveide toegang met tweeledig smeedijzeren toegangshek dat wordt geflankeerd door twee witte pijlers met het opschrift 'Spoilbank Cemetery 1915-1918'. Hier zijn de landplaten, de metalen informatieplaat en het registerkastje ondergebracht. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat tegenover de ingang en wordt geflankeerd door twee hoge populieren. Ook elders staan hoge populieren evenals linden. Aan de zuidelijke zijde is er een afzonderlijk groenperk met struiken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CHIELENS P., DENDOOVEN D. & DECOODT H. 2006: De laatste getuige. Het oorlogslandschap van de Westhoek, Tielt.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs: Decoodt, Hannelore