Deel brouwerij de Gapaard

Beschrijving

Dit pand heeft een gevel uit de twintigste eeuw met integratie van een fries met bas-reliëf van 1658(?) met de voorstelling van enkele brouwerstaferelen. Dit is de enige getuige van de brouwerij "De Gapaard" die hier te situeren was. Deze voorstelling stelt op een kunstzinnige en gedetailleerde manier het brouwen van bier voor.

Dit pand maakte vroeger deel uit van de brouwerij zo genaamd "De Gapaard". Reeds in 1409 stond in deze omgeving de brouwerij. Via het voormalige stationsplein, nu 't Zand, was een uitgang van de brouwerij. Het enige wat rest van deze brouwerij is een bas-reliëf van 1658(?) met enkele brouwerstaferelen. Deze fries zit in een nieuwe gevel van rode baksteen. Het zandstenen reliëf stelt de volgende taferelen voor van rechts naar links. Drie mannen roeren met roervorken de mout en het water dooreen in de brouw- of roerkuip. Er omheen staan nog drie gemetselde ketels, waarschijnlijk water- en brouwketels, verder een baal hop en een stootmand. In het midden bevinden zich twee putti omheen een stootmand en twee gekruiste roervorken. Links wordt het brouwsel uit de gistkuip in een ton gegoten en de ton aan een bierboom door twee biervoerders wegdragen.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 256.
  • Gilté S., Vanwalleghem A., e.a., Stad Brugge, Oudste kern (Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, 18na, 1999, p. 235).
  • Goedbier A., Bierverleden te Brugge. Degustieve wandeling langs biergetuigen, 1994, p. 37.

Bron: Beschermingsdossier DW002196