Parochiekerk Sint-Dominicus Savio

Beschrijving

Moderne zaalkerk van 1978 naar ontwerp van architect Victor M. Broos (Leuven). De kerk is gelegen op een rechthoekig grasperceel op de hoek met de Robert Dansaertlaan in de Wolsem- of Saviowijk en in de buurt van het station van Dilbeek. Ten zuiden van de kerk ligt een school en ten noordoosten van de kerk ligt het parochiecentrum.

Historiek

De Savioparochie strekt zich uit op het grondgebied van Dilbeek en Groot-Bijgaarden. Deze parochie ontstond geleidelijk vanaf 1900. Al in 1903 werd er net over de grens in Groot-Bijgaarden tegenover de abdij een kapel opgericht (zie Don Boscoklooster). De omwonenden die te ver van de parochiekerken van Groot-Bijgaarden of Dilbeek woonden, woonden hier de mis bij. In de jaren 1950 kent het gebied een sterke bevolkingstoename met de bouw van de de wijk Nieuwenbos en de Renbaanwijk (zie gemeente-inleiding Groot-Bijgaarden en Dilbeek). In 1959 werd de Dominiek Savioparochie officieel opgericht en kreeg men de goedkeuring voor de bouw van een kerk. De parochie kreeg de naam van de heilige Dominiek Savio (1842-1857), leerling van Don Bosco. Toch zal het nog twintig jaar duren eer er een kerk komt. Op de locatie waar nu het parochiecentrum staat stond toen nog de begin 20ste-eeuwse tribune van de paardenkoers van Dilbeek, de "S.A. Hippodrome de Dilbeek". De gronden van de kerk en er rond werden in 1965 verkocht aan de vzw Werk van Don Bosco, die er later de kerk en het parochiecentrum oprichtte.

De kerk is één van de laatste ontwerpen van Victor Broos, net voor zijn overlijden in 1980. Volgens de literatuur zijn de bouwplannen van de Saviokerk een aantal keer afgekeurd, eer er een definitief ontwerp kwam. Broos zou deze plannen gebruikt hebben om de Sint-Jozefkerk in Leuven te bouwen. Een gedenksteen aan de noordwestelijke ingang herinnert aan de bouw: "H. Dominiek Savio/ 1978/ Architect. V.M. Broos/ Aannemer. G. Praet en zoon". Het nieuwe kerkgebouw werd geregistreerd op het kadaster in 1980. De kerk werd ingehuldigd op 7 december 1980.

Beschrijving

De eenvoudige bakstenen kerk bestaat uit twee in elkaar geschoven volumes onder kunstleien zadeldaken (nok loodrecht op de straat) en kreeg een zuidelijke oriëntatie (het koor is gericht op het zuiden). De puntgevels (oost- en westgevel) hebben muurvlechtingen en vertonen grote vensterpartijen in een betonstructuur. De toegangen tot de kerk bevinden zich in de noordwestelijke en noordoostelijke hoek. De losstaande klokkentoren ten noorden bestaat uit twee bakstenen muren met daartussen één klok. De overdekking gebeurt door een leien zadeldakje op betonnen steunelementen. IJzeren kruis aan de west- of straatzijde.

Interieur

Sober onbepleisterd interieur met een plafond bekleed met houten planken; het altaar is geplaatst tegen de zuidelijke langszijde. Boven het altaar is een betonnen cilinder aanwezig die uit het dak steekt als een soort lichtkoepel. Er is geen noemenswaardig meubilair aanwezig.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1980/11.
  • ANDRIES G. (eindredactie) 2010: De buurt in beeld. Graven in het geheugen van de tijd, Dilbeek.