Onze-Lieve-Vrouwkerk en pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkerk en pastorie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dumontwijk

In 1926 wordt de Onze-Lieve-Vrouwparochie opgericht in de Dumontwijk.

Op een nog onbebouwd perceel aan de westzijde van de Zeelaan, ten zuiden van de Albert Dumontlaan, wordt in 1930-1932 de neoromaanse Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Jozef Viérin in samenwerking met zijn zoon Luc, uitgevoerd door de plaatselijke aannemer Georges Demolder, met een achterin gelegen pastorie (1929), waarmee de nieuwe badplaats tot volwaardige parochie wordt verheven.

Hierdoor moeten de bewoners en tijdelijke residenten niet meer naar de verder gelegen Sint-Pieterskapel of de kerk van Paters Oblaten om een dienst bij te wonen.

De driebeukige Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de Zeelaan met vierzijdige toren is opgetrokken in gestileerde neoromaanse stijl gekenmerkt door o.m. rondboogvensters en sobere gevelornamentiek beperkt tot decoratief baksteenverband verlevendigd door gebruik van natuursteen (reliëfs).

Bron: Beschermingsdossier DW002398