Britse militaire begraafplaats

Beschrijving

Na de bevrijding van de regio Leuven in september 1944 werd het '101st British General Hospital' ingericht in de vlakbij gelegen meisjesschool van Heverlee. Zij die het hospitaal niet overleefden, werden er op een voorlopige begraafplaats begraven. Vanaf juli 1946 werd Heverlee War Cemetery aangelegd, als een verzamelbegraafplaats voor doden uit de voorlopige begraafplaats bij het hospitaal, maar ook voor doden afkomstig uit talrijke andere begraafplaatsen uit de wijde omgeving. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van Philip Hepworth. De begraafplaats telt nu 989 doden uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast liggen er ook nog 29 geïdentificeerde doden uit de Eerste Wereldoorlog (perk 11), afkomstig van een 10-tal kleinere begraafplaatsen waar de instandhouding van hun graven niet langer gewaarborgd kon worden.

Begraafplaats met een vierkante plattegrond, met toegang in de noordoostelijke hoek. De perken zijn aangelegd in waaiervorm, waarvan de middellijn vertrekt bij de toegang en eindigt bij het 'Cross of Sacrifice' centraal achteraan op de begraafplaats. Er zijn nog 2 zij-assen die de waaiervorm versterken en die vertrekken vanaf de schuilgebouwtjes bij de toegang.

De begraafplaats wordt aan de oostelijke en zuidelijke zijde omrand door een strook bomen in boogvorm. Aan de andere zijden (noorden en westen) is een haag uit hulst aangeplant.

De toegang bestaat uit een smeedijzeren hek, gevat tussen 2 pijlers met bekronende witte bol in de gebogen voormuur, dit alles vervaardigd uit rode baksteen en afgewerkt met witte natuursteen. In de pijlers zijn het opschrift "Heverlee War Cemetery 1939-1945" aangebracht. Vlakbij de toegang is de metalen informatieplaat terug te vinden. Links en rechts van de toegang staan 2 bakstenen schuilgebouwtjes met een zadeldak uit rode pannen (zie Vlaamse pannen) en met een pseudo-klokgevel. In de noordwestelijke zijde zit een rondbogige nis uit witte natuursteen, met banden, een zitbank, een geprofileerde architraaf en een rondbogige kroonlijst met sluitsteen. In de zuidoostelijke zijde zit een rondbogige doorgang met geprofileerde lijst en sluitsteen afgewerkt. Aan de zijkant verschaft een rechthoekige doorgang eveneens toegang tot het gebouw, waar het registerkastje en de landplaten terug te vinden zijn onder een wit bepleisterd tongewelf.

De graven uit witte natuursteen staan regelmatig verspreid over 12 perken, met gebogen grafrijen (zie waaiervorm). Ze worden getooid met bloemperken, waarbij onder meer veel lavendel terug te vinden is. Verder zijn er op de begraafplaats enkele berken terug te vinden.

Onttrokken aan het zicht van de bezoeker werd in de zuidoostelijke hoek achter het groenscherm een dienstgebouw opgetrokken dat bereikbaar is via een afzonderlijk pad vanaf de Kerspelstraat.

Bron: Beschermingsdossier DB002287