erfgoedobject

Blindenhuis Van Caeneghemgesticht

bouwkundig element
ID
20209
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20209

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Van Caneghemgesticht". In een fraaie, ommuurde tuin gelegen blindenhuis. Gesticht in 1847 met de legaten van de groot-industrieel J.L. Van Caneghem en later van B. Laurentius. Het tehuis voorzag de verzorging van een dertigtal blinden onder leiding van de broeders van Liefde. In 1913 werden de laatste blinden overgebracht naar het zogenaamde Lousbergsgesticht (Lousbergskaai nummer 89). Het oude blindenhuis deed tot de Tweede Wereldoorlog dienst als ziekenhuis voor chronische zieken, verlamden en ongeneesbaren. Sindsdien verlaten en niet meer onderhouden.

Waardevol neogotisch gebouw opgetrokken in 1852-55 naar ontwerp van Charles Van Huffel op de plaats van het Keizerlijk Entrepot of Stapelhuis, gebouwd in 1779.

Groot, alleenstaand gebouw met twee verdiepingen, dertien traveeën en schilddak (leien), doorkruist door het zadeldak van het middenrisaliet. Baksteenbouw met gebruik van arduin voor decoratieve gevelelementen (banden en boogomlijstingen van bovenvensters en poort). Gevels geritmeerd door halfronde bakstenen zuiltjes met arduinen kapiteeltje en spitsboogvensters met tweeledige tracering en gietijzeren maaswerk in de spits. Bouwgeledingen gescheiden door baksteen- en terracottafriezen. Voor de uitwerking van de middenrisalieten van voor- en achtergevel inspireerde de architect zich op de 14de-eeuwse puntgevel van de refter der Bijloke-abdij. Hoger opgetrokken puntgevels, aan de tuinzijde erkervormig uitgebouwd, gevat tussen hoekpijlers met arduinen topstuk. Fraaie baksteenversiering voor het maaswerk in neogotische stijl van de geveltop, afgelijnd met geprofileerde baksteenlijsten en bekroond met polygonaal topstuk. Twee spitsboogvensters flankeren een dito nis. Een blind roosvenster is gevat in een spitsboog. Arduinen spitsboogportaal met archivolten ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met opschrift "Anno 1847 Hospice Van Caneghem", erboven gevelsteen met inscriptie "Fondation Laurentius à la mémoire de Felix Hastier".

Interieur geïnspireerd op een gotisch interieur: gang afgedekt met kruisgewelven waarvan gordelbogen neerkomen op gehistoriseerde consoles.

In de tuin bakstenen paviljoen met veranda, afgewerkt met decoratief gesneden houtwerk.

  • ELAUT L. 1976: Gentse ziekenhuizen, Gent, 74-76.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het tuinpaviljoen bevond zich tegen de westelijke tuinmuur. Het werd gesloopt omstreeks 2001 omwille van een vervallen toestand. De tuin werd rond dezelfde periode heraangelegd toen er een nieuwbouw met ondergrondse parking werd opgericht aan de Jozef Kluyskensstraat. Van de afsluitingsmuur bleven enkel delen bewaard aan de Hospitaalstraat en de hoek met de Coupure.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Blindenhuis Van Caeneghemgesticht en Pharmacodynamisch Instituut met omgeving

  • Is deel van
    Coupure

  • Omvat
    Opgaande zilverlinde bij het Blindenhuis


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Blindenhuis Van Caeneghemgesticht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20209 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.