erfgoedobject

Faculteit Landbouwwetenschappen R.U.G.

bouwkundig element
ID
20244
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20244

Juridische gevolgen

Beschrijving

Faculteit Landbouwwetenschappen van de Rijksuniversiteit Gent. In 1937-40 opgericht op de plaats van de voormalige Provinciale Gevangenis of het zogenaamd "Rasphuis", gebouwd naar ontwerp van I. Malfeson in 1772-75 en voltooid onder leiding van L. Roelandt in 1825-26; afgeschaft in 1935. Het huidig gebouw opgetrokken uit gele baksteen is van de hand van bouwmeesters A. Poppe en Jos. Collin.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Ontwerpers

Het gebouw is een ontwerp van August Poppe en Georges Collin. De inventaristekst van 1979 bevat dus een foutieve vermelding van de voornaam van architect Collin.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Ooorlogsgedenkteken

In de inkomhal van blok A van de Faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de Rijksuniversiteit Gent hangt een rechthoekige blauwe hardstenen gedenkplaat. De tekening en tekst werden in de steen gekapt en met bladgoud versierd. Bovenaan onderscheidt men een bekroond wapenschild met gouden klimmende leeuw, symbool voor België. Links en rechts ervan leest men de data '1940' en '1945'. Eronder leest men 'IN PIETEITSVOL / AANDENKEN', waaronder de namen van vier gesneuvelden. Hieronder staat nog 'ZE STIERVEN VOOR / LAND EN VOLK'.

  • DEPESTEL S. 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Coupure

  • Is deel van
    Coupure en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Faculteit Landbouwwetenschappen R.U.G. [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20244 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.