Begraafplaats van het gehucht Stasegem

Beschrijving

Begraafplaats van het gehucht Stasegem, die vermoedelijk is aangelegd in de laatste decennia van de 19de eeuw.

Historiek

Circa 1872-1873 laat August Deconinck (1814-1878), plaatselijk brouwer, schepen van Harelbeke en provincieraadslid plannen opmaken voor het bouwen van een kerk (de Sint-Augustinuskerk, Stasegemdorp), die het centrum zou vormen van een nieuwe parochie. Omdat Deconinck onder het hoogkoor een crypte voorziet als begraafplaats voor zichzelf en zijn familie, mislukken de onderhandelingen over de schenking van de kerk door de familie Deconinck aan het bisdom. Het begraven van overledenen in de kerk is al lange tijd verboden en het bisdom kan geen toelating geven de familiekelder onder het hoogkoor in gebruik te nemen. Hierdoor blijft de beslissing tot de oprichting van een parochie uit en blijft het kerkgebouw, waarvan de bouw ondertussen is begonnen, lange tijd onafgewerkt en gebruikt als magazijn. Bij het overlijden van August Deconcink in 1874 wordt hij begraven op de (vermoedelijk gelijklopend aangelegde) begraafplaats.

Eerste weergave op een historische kaart pas op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1910). De begraafplaats is oorspronkelijk enkel toegankelijk via een lange dreef vanuit Stasegemdorp. Een oude prentkaart toont nog de oorspronkelijke ingang met name een ijzeren hek tussen twee bakstenen pijlers. De ingang is vermoedelijk pas verlegd naar de Groendreef in de loop van de jaren 1960. Tracé naar de voormalige ingang thans nog nauwelijks afleesbaar door de bouw van een loods bij Stasegemdorp nummer 72.

Beschrijving

Begraafplaats met quasi rechthoekig grondplan, toegankelijk via de ingang aan de Groendreef. Oudste gedeelte met rastervormige padenstructuur bevindt zich in het zuidwesten. Voormalige hoofdas naar de thans zwaar overgroeide calvarie; rondom liggen de oudste graven (oudste graf 1856?) onder meer links van de calvarie "SEPULTURE DE LA FAMILLE DE CONINCK-FORGE", rechts van de familie Vervaecke. Naast de calvarie: urnenmuur, urnenveld en strooiweide. Engelse graven met vlaggenstok ervoor, graf van luitenant. Rode kiezelpaadjes. Hoofdcompartimentering door middel van een haag.

• Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 172.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Stasegem Communal Cemetery

Op de begraafplaats van Stasegem zijn er 22 Britten begraven door de 29ste divisie in oktober en november 1918. Daarnaast is er nog één Brits graf uit de Tweede Wereldoorlog.