Geboortehuis van Peter Benoit

Beschrijving

Geboortehuis van Peter Benoit (1834-1901), componist, muziekpedagoog en dirigent. Sinds 1934 ingericht als museum over het leven en het werk van de componist. In 2001, honderd jaar na het overlijden van de componist, wordt het museum uitgebreid met een nieuwbouw (nummer 55), ontworpen door architect Steven Wallays uit Kortrijk, en de museale aanpak vernieuwd.

Historiek

Op de percelen van de huidige nrs. 53-61 stond tot het eerste kwart van de 19de eeuw de brouwerij Delombaerde; in 1813 stellen de kinderen van Jacobus Desmet de brouwerij te koop. Vermoedelijk kort daarna wordt de woning gebouwd in opdracht van de familie Bossuyt maar bewoond door Bernard Monie, grootvader van Peter Benoit. In 1834 wordt Peter Benoit er geboren. In 1902, tijdens het Nederlands Taal- en Letterkundig Kongres, wordt de gedenksteen in de voorgevel onthuld. Sinds 1929 eigendom van de stad. In 1934 opengesteld als museum. In mei 1940 wordt het dak vernield en gerestaureerd. In 1951 wordt het huisje ingericht als het Peter Benoitmuseum. Circa 1978 aankoop door de stad van het buurpand nr. 55 om er een museum in onder te brengen.

Beschrijving

Eenvoudige, lage, 19de-eeuwse woning. Wit beschilderde baksteenbouw met zwart beschilderde plint afgedekt met zadeldak met Vlaamse pannen. Rechthoekige voordeur en beluikt venster. Arduinen gedenkplaat van 1902 met tekst: "IN DIT HUISJE WERD GEBOREN DEN 17 OOGST 1834 PETER BENOIT VLAANDERENS GROOTE HARPENAAR". Achtergevel met venstertje in glas in lood en deur. Recent aangelegd terrasje dat verbinding vormt met nieuwbouw.

Gelijkvloerse verdieping met gang en leefruimte - voorzien van een bakstenen haard met houtkachel - aan de straatzijde en achtergelegen slaapkamer en keukentje. In de keuken toegang tot een kruipkelder. Wit bepleisterde muren, vloer met tegels van rood gebakken aardewerk. Inkijk gemaakt tussen de leefruimte en de slaapkamer naar het nieuwbouwgedeelte met museum.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Archiefnummer W/00296.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 2001/9.
  • Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek.
  • Atlas Fascikel 2, Hedendaagse architectuur in zuidelijk West-Vlaanderen, Kortrijk, 2002, p. 72-73.
  • BAERT W., DECROIX L., e.a., De Meidagen van 1940 te Bavikhove-Harelbeke-Hulste, in De Roede van Harelbeke, Bavikhove-Harelbeke-Hulste in de Leieslag van 1940, 8.1, 2005.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 34.
  • CAUWE R., Harelbeke in oude prentkaarten waarin ook enkele afbeeldingen van Stasegem, Zaltbommel, 1972, nr. 15, 33.
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen. Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2001, p. 49.
  • DEGELS C., Het Peter Benoitmuseum in Harelbeke, in De Leiegouw, jg. 17, Kortrijk, 1975, p. 213-216.
  • MATTON A., Geboortehuisje Peter Benoit en museum, in Harelbeke Open Monumentendag, 15 september 1991, Harelbeke, 1991.
  • OPSOMER J., BAERT W., e.a., Brouwerijen en herbergen, Harelbeke-Stasegem, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nummer 24, Harelbeke, 2005, p. 164.
  • OPSOMER G., Het gezin Bernard Monie Cecilia Valeriana Delombaerde (grootouders langs moeders zijde van Peter Benoit), in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, 4.1, 2001, p. 5.
  • Uit eigen streek: Een dorp in de West, Harelbeke, De stad der Forestiers (2), in Curiosa, volume 38, nummer 376, 2000, p. 13-14.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie