Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Parochiekerk van Sint-Jozef, uit de jaren 1950 gelegen langs het Plein en ten oosten en westen afgebakend door respectievelijk de Vrijheidsstraat en de Tientjesstraat.

Het ontwerp voor de kerk dateert van 1953, samen met dat van de pastorie (Vrijheidsstraat nummer 48), en is getekend door architect Armand Vandenweghe op initiatief van pastoor Gabriël Vandenberghe. De Sint-Jozefsparochie wordt opgericht op 1 januari 1954; de eerste missen gaan door in de turnzaal van de jongensschool. Het kerkgebouw wordt pas ingewijd in 1963.

Georiënteerde hallenkerk met lage zijbeuken, waarin aan de westkant geïntegreerde doopkapel. De plattegrond ontvouwt een westportaal, een breed schip van vijf traveeën, een afgerond koor. Naastgeplaatste toren op vierkant grondplan, geïntegreerd in de westelijke zijbeuk.

Geelbakstenen kerkgebouw afgedekt door een pannen zadeldak, boven het westportaal met ijzeren kruisbekroning met letters "IHS". Gebruik van veldsteen voor de plinten en vensters.

Sober interieur met bakstenen wanden en gedrukt tongewelf. Segmentboogvormige scheidingsbogen met veldstenen basis tussen de brede hoofdbeuk en de lage, smalle zijbeuken. Doopkapel afgescheiden door ingang met glazen afsluiting. Links, steen met opschrift "A Ω", waartussen het symbool voor Pax Christi, en "8-5-1963" en rechts het opschrift "Z.E.H. PASTOOR GABRIËL VANDENBERGHE 1954-1971". Wit-zwarte tegelvloer.

Mobilair. Hedendaagse marmeren koorafsluiting en marmeren hoogaltaar met kruisbeeld. Links altaar ter ere van Maria, rechts altaar ter ere van de Heilige Jozef. In de zijbeuk rechts altaar van het Heilig Hart. In de zijbeuken kruisweg in aardewerk. Orgel in het doksaal.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1953/119.
  • Harelbeke grafelijke stad, Harelbeke, 2003, p. 164.
  • WOSTIJN A., Het klooster van de Heilige Augustinus in Harelbeke, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 10, Harelbeke, 1991, p. 113.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie