Herberg en gemeentehuis van Bavikhove

Beschrijving

Herberg "In 't Gemeentehuis"; oudste herberg en voormalig gemeentehuis van Bavikhove, volgens het kadaster herbouwd in 1914.

Historiek

16de eeuw. Eerste vermelding in de 20ste penningkohier van 1572; de weduwe van Jan Dejaeghere huurt een herberg met tuin ("Wethuis" of "Kerkhuis") van de kerk van Bavikhove. De herberg is in 1581 nog steeds eigendom van de kerk en wordt verpacht aan Jacop De Voldere. De herberg wordt vermeld als het "huus ende erfve ghenaempt t kerkhuus".

17de eeuw. Afgebeeld als "de herberghe op de plaetse" op de kaart uit het landboek van Bavikhove, opgemaakt in 1639 door Loys de Bersacque.

18de eeuw. Op de kaart uit het register van de eigendommen van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal (1752) wordt de herberg weergegeven als een rechthoekig volume onder een zadeldak (nok evenwijdig met Bavikhovedorp). In de telling van 1779 vermeld als "d'Herberghe Wethuys, ter plaetse, enseign de vier gaepers"; de schepenen van de heerlijkheid ter Kercke en ter Coutere komen er samen.

19de eeuw. In 1828 wordt de herberg vermeld als "De Kroone". In 1835 is het gebouw eveneens in gebruik als stadhuis; op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt nog steeds een rechthoekig volume weergegeven, eigendom van de Kerk van Bavikhove. Zelfde situatie op de Atlas der Buurtwegen (1845). De herberg wordt volgens het kadaster in 1860 vergroot en verkrijgt hierdoor een L-vormig plattegrond. In 1864 betaalt Francis Sorin een pachtsom van 775 francs per jaar. In 1885 vindt er volgens het kadaster een tweede uitbreiding tot een U-vormig grondplan plaats. Een oude foto van "Het Gemeentehuis" toont een lage dorpswoning van acht traveeën onder een pannen zadeldak.

20ste eeuw. Volgens het kadaster laat de kerkfabriek van Bavikhove - na de Eerste Wereldoorlog - het gemeentehuis volledig reconstrueren. De reconstructie gebeurt samen met de heraanleg van de Kervijnstraat.

Het gebouw doet tot 1955 dienst als vergaderzaal van de gemeenteraad. Sinds 1955 krijgt de herberg de naam "Oud Gemeentehuis". In 1970-1971 wordt de herberg in de Kervijnstraat uitgebreid met de feestzaal "Torengalm" (Kervijnstraat nummer 1A). Sinds de fusie van Bavikhove met Hulste en Harelbeke in 1977 doet het gebouw enkel nog dienst als horecagelegenheid.

Beschrijving

Hoekpand van twee bouwlagen onder een half schilddak met mechanische pannen. Rode baksteenbouw op een plint in imitatiebreuksteen; gebruik van arduin voor de aanzetstenen en de horizontale banden in de hoektravee. Aan de kant van Bavikhovedorp is de tweede travee met de ingang geaccentueerd door een traveenis en een dakvenster met trapgeveltje. Afgeschuinde hoektravee met tweede ingang, eveneens geaccentueerd door trapgevel. Licht getoogde vensters onder strekken met bewaard houtwerk met fijne roedeverdeling en geel gekleurd glas bovenaan. Halfondergrondse kelderverdieping zie kelderramen in de gevel aan Bavikhovedorp.

Aan de Kervijnstraat (nummer 1A), recentere uitbreidingen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1865/10, 1885/1, 1914/10.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds Plotho, nummer 403: Eene ander splete van zelve thiende, de zuyt zijde van de prochie, In Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende dependentien..., Loys de Bersacque, 1639.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nummer 25, Harelbeke, 2006, p. 21-23.
  • VUYLSTEKE G., CLAERHOUT R., Herbergen in Harelbeke en deelgemeenten, Deel 3, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nummer 3, Harelbeke, 1980, p. 37.
  • VUYLSTEKE G., Het dorp Bavikhove in 1572, in Tijdingen van de Roede van Harelbek, jaargang 7, nummer 1, 2004, p. 4.
  • VUYLSTEKE G., Het dorp Bavikhove in 1639, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jaargang 2, nummer 3, 1999, p. 11.
  • VUYLSTEKE G., Pachters van de herberg "'t Oud Gemeentehuis" te Bavikhove tussen 1580 en 1800, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jaargang 4, 2001, nummer 1, p. 25, 27.
  • Zo was Bavikhove, Handzame, 1976, nummer 8, 11, 12, 17.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie